Какво да вземем предвид, когато избираме врата за баня?

Вратата за баня е много често пренебрегвана при ремонта на дадено жилище. Всъщност обаче тя играе важна роля в цялостния интериорен дизайн. Но защо се получава така? Банята е утилитарно помещение и преди всичко сме свикнали да мислим за функционалността, оставяйки дизайна на малко по-заден план. Това не трябва да се случва. Вратата на банята може да бъде хем функционална, хем естетически да изглежда добре, в тон с останалата част от жилището.

Затова, преди просто да сложите една бяла PVC врата в банята, вижте как може да комбинирате стила и практичността в едно и кои са най-важните неща, които да обмислите при избора на врати за баня.

Материалите

Най-важни, съвсем разбираемо, са материалите, от които се изработва вратата за баня. Подходящите материали са най-разнообразни, като всеки от тях трябва да бъде съобразен с характеристиките на помещението, в което ще се монтира вратата. Сред най-разпространените материали са стъклото, PVC, алуминият и дървото.

Стъклените врати за баня са изключително стилни. Освен че изглеждат добре, те имат и подходящи физични характеристики, като водоустойчивост и издръжливост на по-големите температурни амплитуди в банята. Всичко това обуславя и по-дългия експлоатационен срок на този тип врати за баня. Естествено, стъклената врата за баня трябва да бъде с матово (непрозрачно) стъкло. Потенциален недостатък на този вид врати за баня е единствено необходимостта от по-често почистване. Това се получава в следствие на капките вода или конденза в банята.

PVC-то също е доста често използван материал в банята. Той е лек материал, издръжлив е на влагата и не позволява образуването на плесени и гъби по повърхността. Недостатъкът обаче си остава визията. Няма луксозно жилище, което да използва PVC врати за баня. Затова и ви съветваме да избягвате PVC вратите.

Каква е алтернативата на PVC вратите?

Ако искате да имате врата, която изисква малко поддръжка и едновременно с това е устойчива на водата и влагата като цяло, може да изберете комбинирана врата за баня. Това е врата, която се състои от две части – вътрешна половина, изработена от алуминий, устойчива на влага, и външна половина – изработена от MDF. По този начин вратата ще бъде в унисон с останалите вътрешни врати във вашия дом и едновременно с това, ще издържа на влажността в помещението. Разбира се, имате вариант вратата за баня да бъде изцяло изработена от MDF. Това също е удачен избор, но по-подходящ за помещения, които са много добре вентилирани и такива, които имат душ кабина или параван. Така върху вратата няма директно мокрене и вратата няма да загуби вида си и да плесенясва.

Други съображения

Обмислете накъде ще се отваря вратата. По принцип, вратите за баня се отварят навътре, към мокрото помещение. Вратата обаче трябва да се отваря безпроблемно, без да се удря в мивката, тоалетната, огледала или шкафове в банята. Важно е и влизането и излизането от банята да бъде лесно. Затова понякога, ако помещението е по-малко, вратата да се наложи да се отваря навън.

Допълнителни аксесоари за врати за баня

След входната врата, вратата за баня е най-често използваната. Поради тази причина, използването на качествени аксесоари за нея е абсолютно наложително. На първо място ви трябват надеждни брава и дръжка. Те трябва да са с подходящо покритие, за да бъдат устойчиви на влагата. Касата също е от значение. Тя трябва да има подходящо уплътнение, което да не позволява на влагада та излиза от банята.

В заключение, най-доброто решение, което може да вземете, е да се доверите на специалисти с дизайна и изработката на вашата врата за баня. Така ще получите най-точните съвети за материалите и аксесоарите. Плюс това, изработката и монтажът на вратите по поръчка винаги ще са по-добри спрямо готовите стандартни врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *