Какво да вземем предвид, когато избираме врата за баня?

Вратата за баня е много често пренебрегвана при ремонта на дадено жилище. Всъщност обаче тя играе важна роля в цялостния интериорен дизайн. Но защо се получава така? Банята е утилитарно помещение и преди всичко сме свикнали да мислим за функционалността, оставяйки дизайна на малко по-заден план. Това не трябва да се случва. Вратата на банята може да бъде хем функционална, хем естетически да изглежда добре, в тон с останалата част от жилището.

Затова, преди просто да сложите една бяла PVC врата в банята, вижте как може да комбинирате стила и практичността в едно и кои са най-важните неща, които да обмислите при избора на врати за баня.

Материалите

Най-важни, съвсем разбираемо, са материалите, от които се изработва вратата за баня. Подходящите материали са най-разнообразни, като всеки от тях трябва да бъде съобразен с характеристиките на помещението, в което ще се монтира вратата. Сред най-разпространените материали са стъклото, PVC, алуминият и дървото.

Стъклените врати за баня са изключително стилни. Освен че изглеждат добре, те имат и подходящи физични характеристики, като водоустойчивост и издръжливост на по-големите температурни амплитуди в банята. Всичко това обуславя и по-дългия експлоатационен срок на този тип врати за баня. Естествено, стъклената врата за баня трябва да бъде с матово (непрозрачно) стъкло. Потенциален недостатък на този вид врати за баня е единствено необходимостта от по-често почистване. Това се получава в следствие на капките вода или конденза в банята.

PVC-то също е доста често използван материал в банята. Той е лек материал, издръжлив е на влагата и не позволява образуването на плесени и гъби по повърхността. Недостатъкът обаче си остава визията. Няма луксозно жилище, което да използва PVC врати за баня. Затова и ви съветваме да избягвате PVC вратите.

Каква е алтернативата на PVC вратите?

Ако искате да имате врата, която изисква малко поддръжка и едновременно с това е устойчива на водата и влагата като цяло, може да изберете комбинирана врата за баня. Това е врата, която се състои от две части – вътрешна половина, изработена от алуминий, устойчива на влага, и външна половина – изработена от MDF. По този начин вратата ще бъде в унисон с останалите вътрешни врати във вашия дом и едновременно с това, ще издържа на влажността в помещението. Разбира се, имате вариант вратата за баня да бъде изцяло изработена от MDF. Това също е удачен избор, но по-подходящ за помещения, които са много добре вентилирани и такива, които имат душ кабина или параван. Така върху вратата няма директно мокрене и вратата няма да загуби вида си и да плесенясва.

Други съображения

Обмислете накъде ще се отваря вратата. По принцип, вратите за баня се отварят навътре, към мокрото помещение. Вратата обаче трябва да се отваря безпроблемно, без да се удря в мивката, тоалетната, огледала или шкафове в банята. Важно е и влизането и излизането от банята да бъде лесно. Затова понякога, ако помещението е по-малко, вратата да се наложи да се отваря навън.

Допълнителни аксесоари за врати за баня

След входната врата, вратата за баня е най-често използваната. Поради тази причина, използването на качествени аксесоари за нея е абсолютно наложително. На първо място ви трябват надеждни брава и дръжка. Те трябва да са с подходящо покритие, за да бъдат устойчиви на влагата. Касата също е от значение. Тя трябва да има подходящо уплътнение, което да не позволява на влагада та излиза от банята.

В заключение, най-доброто решение, което може да вземете, е да се доверите на специалисти с дизайна и изработката на вашата врата за баня. Така ще получите най-точните съвети за материалите и аксесоарите. Плюс това, изработката и монтажът на вратите по поръчка винаги ще са по-добри спрямо готовите стандартни врати.

One thought on “Какво да вземем предвид, когато избираме врата за баня?”

  1. Страхотна статия! Благодаря за информацията, много ми помогна при избора ми на врата за банята!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *