Най-известните входни врати в света

В човешката история има редица случаи, в които, странно или не, входни врати стават символ на място или събитие, поради една или друга причина. И като такъв, тези врати веднага биват разпознавани от милиони хора по света. Макар че се надяваме нашите входни врати да са също толкова впечатляващи с изработка и качество, в следващите редове ще ви запознаем с някои от най-известните в света. Тук ще се опитаме да разкрием поне частица от невероятните истории зад най-познатите външни врати, започвайки със знаковата черна Даунинг Стрийт Номер 10.

#1. Даунинг Стрийт Номер 10

Downing Street 10 - Black door

Източник: Wikimedia

Вратата на Даунинг Стрийт Номер 10 е може би най-известната входна врата в света и със сигурност най-добре познатата във Великобритания. Даунинг Стрийт 10 е резиденцията на министър-председателите на Обединеното Кралство от далечната 1735 година. В наши дни само въпросната къща и Белият Дом могат да си съперничат за титлата “най-важна политическа сграда в света.” Все пак, зад черната врата са взети най-важните решения за Великобритания, а и за света през последните 275 години.

Черната врата на номер 10 е фон на хиляди интервюта, новинарски емисии и изявления за събития от световно значение. Даунинг Стрийт 10 е най-добре охраняваната сграда във Великобритания. Вратата не може да бъде отворена отвън, понеже няма дръжка. Така никой не може да влезе без да премине през редица скенери. Въпреки това, според английският вестник “Телеграф”, през първите 5 години от мандата на Тони Блеър като министър-председател от къщата са откраднати цели 37 компютъра. Сред другите липсващи вещи са 4 мобилни телефона, две видеокамери, 4 принтера, колело, а и не само.

Интересно е да отбележим, че до 1991 вратата е била изработена от дъб, но след атака на Ирландската републиканска армия (IRA) с минохвъргачка, същата година вратата бива сменена с взривоустойчива таква. Специфичният блясък на входната врата, пък се дължи на черната гланцова боя, с която е боядисана.

#2. Бейкър Стрийт 221б

Фасада на музея на Шерлок Холмс в Лондон и известната черна врата с номер 221b

Източник: Wikimedia

Втората врата в нашия лист с най-известни входни врати отново е черна и отново се намира в сърцето на Лондон. Това е вратата на къщата на може би най-прочутия детектив в киното и литературата – Шерлок Холмс. Интересно е да отбележим, че въпреки че Шерлок Холмс е литературен герой, то неговата “резиденция” е реално място в сърцето на Лондон. Нещо повече, къщата на улица Бейкър Стрийт 221б е превърната в музей, посветен на Холмс и приключенията му! Освен това, къщата и самата врата са пресъздадени в редица телевизионни и филмови адаптации през годините, което допълнително разнася славата на мястото. Създадени от Сър Артър Конан Дойл, Шерлок и неговият верен съдружник – Доктор Уотсън разкриват най-различни загадки на прословутия адрес.

Интересен е фактът, че когато Конан Дойл описва приключенията на Холмс и Уотсън, Бейкър Стрийт стига само до номер 85! През 30-те години на миналия век, обаче, улицата е удължена. Номерата от 215 до 229 са записани на сграда, позната като “Аби Хаус” (Abbey House), където по това време се помещава частна финансова институция. Почти веднага собствениците започват да получават купища писма от почитатели на Шерлок Холмс от целия свят! Обемът на кореспонденцията с адреса̀т Шерлок Холмс е толкова голяма, че, за да се справят с нея, от въпросната институция назначават перманентен “Секретар на Шерлок Холмс”.

И както вече споменахме, днес на 221б ще намерите цял музей, посветен на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън. Този номер бива даден на къщата-музей на Шерлок Холмс на 27 март 1990 година, заменяйки логичната последователност на адреса – номер 239.

#3 Кръглите врати от Хобит и Властелинът на Пръстените

Къща в хълма с кръгла, жълта входна врата.

Източник Pixabay

Под номер 3 в списъка ни попадат добре познатите на всички врати на хобитите, пресъздадени от режисьора Питър Джаксън в поредиците “Властелинът на Пръстените” и “Хобит”. Кръглите врати, водещи към спретнатите къщурки, вкопани в хълмовете, са наистина едни от най-запомнящите се елементи от поредиците, носители на няколко награди Оскар.

Интересен е фактът, че, подобно на вратата от Бейкър Стрийт 221б, кръглите врати живеят не само в произведенията на Толкин и филмовите трилогии, но и … в Нова Зеландия. Странните на пръв поглед врати не са реквизит в снимачно студио. Те са част от съществуваща снимачна площадка, построена за заснемането на трилогиите. След приключването на снимките по “Властелинът на Пръстените”, снимачната площадка, пресъздаваща градът на хобитите, е премахната. Въпреки това фенове на поредицата често посещавали локацията в Нова Зеландия, за да се докоснат поне отчасти до магията на любимия филм. По-късно цялото градче на хобитите е отново построено за заснемането на трилогията “Хобит”. Този път, обаче, след края на снимките, всичко е запазено. В наши дни измисленото градче, носещо името “Хобитон”, е локация, която все още привлича почитателите на “Властелинът на Пръстените” и “Хобит”.

#4 Вратите на Колумб

Вратите на Колумб, познати още като Вратите “Роджърс” са истински шедьовър! Освен с изработката си, тези екстериорни врати стоят на главния вход на Капитолия на САЩ (United States Capitol) – сградата, помещаваща Конгресът на Съединените Щати. Самите врати са наистина масивни. Те тежат цели 9000 килограма и са високи над 5 метра. Вратите са поставени през далечната 1863 година. Но през 1961 година, след разширяване на Капитолия са преместени на сегашното им място.

Дизайнът на вратите е дело на американския скулптор Рандолф Роджърс. Всяка от сцените, изобразени на вратите, представлява част от живота на Христофор Колумб. Проектът бил възложен на Роджърс от главният инженер, наблюдаващ разширяването на Капитолия по това време. Предложението на скулптора за вратата било одобрено през 1855 година и Роджърс отива да работи над произведението си в Рим. Две години по-късно проектът е завършен, а през 1860 година вратите са отлети от Фердинанд вон
Милер в една от най-добрите леярни в света по това време – Кралската Баварска Леярна в Мюнхен, Германия. Въпреки всичко това, поради Гражданската война, която обзема Съединените Щати, вратите пристигат във Вашингтон чак през 1863 година.

Поради голямата посещаемост на Капитолия и използването на вратата, някои части от нея биват повредени и показват признаци на износване. Това налага и честата поддръжка на вратите. Те са последно почистени и реставрирани през 2008 година.

#5 Свещената врата на Базиликата Свети Петър

Базиликата Свети Петър, където са и мощите на светеца, във Ватикана е една от най-големите църкви в света. Самата сграда е проектирана от няколко известни ренесансови художници, сред които Микеланджело и Браманте. Базиликата е един от символите на католическата вяра и всяка година привлича милиони вярващи. Един от символите на базиликата, и както следва, символ на католицизма е Святата Врата.

Святата Врата, най-северният вход на базиликата, с право заема мястото си сред най-познатите входни врати на земята. Любопитен е фактът, че вратата се отваря само веднъж на всеки 25 години, като традицията започнала през далечната 1450 година. За справка, следващото отваряне на врата предстои през 2025 година. Самата врата, пък, е запечатана със тухлен зид. Така, на всеки 25 години в чест на така наречената юбилейна година, Папата удря стената със сребърен чук и символично я отваря. Вратата остава отворена в продължение на цялата година, а в края на годината тухлената стена бива построена наново. Святата Врата на базиликата Свети Петър символизира Христос като пътя към Рая и спасението. На самата врата, пък са изобразени 16 сцени, които пресъздават греха и изкуплението.

А вие виждали ли сте на живо някоя от входните врати, които ви показахме тук? Какви са впечатленията ви за тях? Ще се радваме да споделите с нас в коментарите по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *