Кои са най-красивите входни врати?

Повечето входни врати са безнадеждно скучни – просто парче дърво или метал на панти, изпълняващо чисто функционална задача. Има обаче и врати, които служат като символи, осъществяват връзката между световете или между различните аспекти на човешкия живот. И така, вече сме разглеждали някой от най-знаковите врати в света и най-разпознаваемите такива в киното. Днес обаче ще се спрем на естетиката и ще потърсим някои от най-красивите входни врати в света.

Когато започнахме да търсим кандидати за списъка ни бяхме наистина удивени от креативността и майсторството на изпълнението. Затова и с голямо нетърпение споделяме с вас днешният блог пост! Надяваме се и вие да намерите красотата в тези толкова нестандартни шедьоври.

# Студиото на Стернер

През 1902 година архитектът Ернст Делун завършва една невероятна къща за майстора стъклописец Клас Грюнер Стернер, започната още през 1893 година. Къщата, великолепен представител на Ар Нуво, помещава и студиото на Стернер на последния си етаж. Един от най-запомнящите се елементи във фасадата на сградата обаче е входната врата, в комбинация със стъклописа, който е дело на самия Стернер.

През пролетта на 2019 входната врата е махната, а цялата къща става обект на реставрация. Днес отново може да видите къщата в пълния ѝ блясък. Тя се намира на 6, rue du Lac/Meerstraat в Брюксел. Ако Брюксел ви е далеч, то може да се насладите на снимки на къщата в галерията отдолу!

# Голямата Джамия с Болница на Дивриги

Следващата сграда е малко по-стара от предходната – тя е строена през 1228-1229 година. Голямата Джамия с Болница на Дивриги се намира в град Дивриги, Турция. Тя е под опеката на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Целият комплекс е наистина впечатляващ, но главният вход от северната страна и входът от западната са нещото, което буди страхопочитание у посетителите. И двата са декорирани с триизмерни орнаменти, които хвърлят сянка върху входа. Сянката наподобява човек в молитвена поза, която пък се променя в зависимост от позицията на слънцето. Интересно е също да отбележим, че Ислямът забранява изобразяването на съзнателни същества в изкуство (аниконизъм). Може би затова скултурът творчески заобикаля забраната като “случайно” подрежда орнаментите на входа по този начин.

# Флорентински баптистерий и златната врата

Флорентински баптистерий е друга религиозна сграда, която далеч надхвърля пределите на духовното. Баптистерият „Сан Джовани Батиста“ е от изключително значение в ренесансовото изкуство. Именно той поставя началото на Романофлорентинския стил, а истинското бижу в кораната са вратите на сградата. Южните врати са дело на Андреа Писано, а северните и източните врати на Лоренцо Гиберти. Именно последните Микеланджело нарича “Вратите на Рая”. Гиберти и подчинените му изпипват работата си до последния детайл – вратите им отнемат цели 21 години. Те са направени от десет панела, които изобразяват сцени от Стария завет и използват новите за времето си принципи на перспективата, придавайки дълбочина на всяка сцена. За източните врати друг италиански художник – Джорджо Вазари, казва че са “неоспорими перфектни във всяко отношение и трябва да се наредят до най-съвършените шедьоври създавани някога”.

# Златните порти на Кралския дворец във Фес, Мароко

Кралският дворец във Фес, Мароко, не е отворен за посещение. Струва си обаче човек да посети сградата и да види поне екстериора. Седемте златни врати на входа на палата могат само да ви накарат да си представите великолепието на двореца отвътре. Тези прекрасни месингови врати са покрити със заплетени декоративни форми. А мозайките, които обграждат вратите, също могат съвсем спокойно да бъдат наречени шедьоври. Не напразно вратите привличат хиляди туристи всяка година.

# Вратите на катедралата “Норт Дам”

На 15 април 2019 пожар срути покрива на катедралата Нотр Дам. За щастие, структурата и вратите са били пощадени от пламъците. Оказва се, че вратите на катедралата не са обикновени. Според легенда, която датира от далечния 13 ти век, млад ковач на име Бискорнет (Biscornet) бил нает да изработи декоративните железни елементи по вратите. Неговата работа била последният детайл от строежа на катедралата.

Когато вратите били показани, парижани били удивени от детайлите и майсторството. Такова ниво на металните детайли не било виждано до тогава. Железните елементи, които Бискорнет изработил, били толкова впечатляващи, че се появили слухове за Бискорнет. Хората казвали, че последният бил продал душата си на дявола. Все пак, толкова красиви врати не било възможно да бъдат изработени от човешка ръка. Според легендата, слуховете били подклаждани и от факта, че вратите не можело да бъдат отворени докато не били поръсени със светена вода. Бискорнет починал малко след като завършил проекта си и много хора смятали, че смъртта му била плащането, дължимо на дявола. Други пък вярвали, че Бискорнет бил самият дявол понеже името му значи “този с двете рога”.

Със сигурност има и още шедьоври, които не са попаднали в списъка ни с най-красивите входни врати. Ще се радваме обаче да споделите вашите впечатления и най-красивите според вас входни врати в коментарите по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *