Най-старите запазени врати в света

В миналото хората вярвали, че вратата символизира входа към задгробния живот. Затова някои от вратите дори били изрисувани с такива сцени. Не е и никак изненадващо, че повечето от най-старите запазени врати са тези на религиозни сгради. Най-ранните сведения за съществуването на врати пък идват от Древен Египет. В гробниците все още могат да бъдат видяни рисунки, които изобразяват врати и преминаването на хора към отвъдното. Както сами ще се уверите в следващите редове, историята на вратите е наистина завладяваща.

Според историческите източници, вратите в далечното минало били правени по най-елементарен начин и представлявали просто плоскост, съставена от няколко дъски, понякога поставяна в рамка, която била задържана на място чрез прикрепянето ѝ към вертикален прът, застопорен в гнезда отгоре и отдолу. Както ще видите и в следващите редове, с течение на времето методите за изработка на врати са се усъвършенствали значително, а резултатите са наистина впечатляващи!

Двукрила старинна входна врата с метални елементи.

Източник: Pixabay

Неолитна дървена врата

Държава: Швейцария
Възраст: около 5000 години

През 2010 по време на строителни работи по изграждането на паркинг в Цюрих, Швейцария, строителите се натъкват на интересна находка – изключително добре запазена врата. Според археолозите, които са датирали находката, врата вероятно е направена през 3063г. пр. Хр. – долу-горе по същото време, когато започва строителството на Стоунхендж.

Дървената врата, направена от топола, е солидна и елеганта с добре съхранени панти и забележителен дизайн на конструкцията, която държи дъските на вратата. Според археолозите, тежките метеорологични условия по времето, когато вратата е направена, предполагали строителството на масивни къщи, които да предпазват от студените ветрове на Цюрихското езеро. А според експертите, намерената врата също е вършила чудесна работа, предпазвайки обитателите от стихиите.

Информация има и за още една врата, направена от масивно парче дърво. Археолозите предполагат, че тя е дори по-стара от първата, като я датират от 3700 година преди Христа.

Входната врата на енорийската църква Свети Свети Ботолф

Държава: Великобритания
Възраст: около 1000 години

В малкото градче Хадсток в графство Есекс се намира енорийската църква Свети Свети Ботолф. Въпреки размерите си и липсата на туристи, градчето е дом на най-старата врата във Великобритания, която още е в употреба!

През 2003 двама учени от Оксфорд вземат проби от вратата с цел да я датират по-точно. Голямата дъбова врата е вдигната от пантите и поставена на килимчета върху пейките в църквата. Учените вземат четири проби и още същия ден поставят вратата обратно на мястото ѝ. Резултатите от направените тестове показват, че вратата е била направена около 1040-1070 година, потвърждавайки хипотезата, че това е най-старата врата във Великобритания.

Дъбовата врата на Уестминстърското абатство

Държава: Великобритания
Възраст: около 960 години

Втората най-стара врата във Великобритания е била датирана за първи път в Уестминстърското абатство през август 2005 година. Това е единствената запазена англо-саксонска врата във Великобритания, датираща още от времето на Едуард Изповедник – последният англо-саксонски крал на Англия и основател на абатството, роден през 1003 година след Христа. Според учените, причината за запазването на вратата е фактът, че тя е вътрешна и се използва постоянно.

Първото подробно археологическо проучване на вратата е осъществено в съчетание с научното датиране на дървения материал чрез процес, известен като дендрохронология. Датирането е проведено от учени от лаборатория в Оксфорд, които установили, че дъските, използвани за направата на вратата, били отрязани от дърво, расло през годините 924-1030. Тъй като кората и горната част от беловината са били стъргани при направата на вратата, точната година на отсичане не може да се определи. Според учените, тя е в периода 1032-1064 година. Вероятната година на производството на вратата е от около 1050-та година.

Дървената врата е изработена от пет вертикални дъбови дъски, хванати заедно с три хоризонтални планки и железни ленти. Най-необичайното в изработката на вратата, са вдлъбнатите канали във вертикалните дъски, в които влизат вертикалните такива. Така вратата е плоска от двете си страни. Обикновено средновековните врати били правени с плоска лицева страна и гръб, на който се виждали скобите и разпорките, държащи вертикалните дъски. Конструкцията на вратата на Уестминстър е уникална и показва, че вратата е предназначена да свързва две равнопоставени интериорни пространства.

Древноегипетска врата в Карнак

Държава: Египет
Възраст: около 3500 години

По време на рутини разкопки в Карнак през 2010 екип от археолози правят интересно откритие. Голяма червена гранитна фалшива врата бива открита в гробницата на везира на Хатшепсут – първата жена-фараон в Древен Египет.

Откритата врата е висока 175 сантиметра, широка е 100 сантиметра, а дебелината ѝ е цели 50 сантиметра. Вратата е гравирана с религиозни текстове и оказва различните титли на везира, в чиято гробница е открита. Имайки предвид, че везирът заема въпросния пост около 1474 година преди Христа, археолозите смятат, че откритата врата е на около 3500 години.

Интересно е да се отбележи, че “вратата” никога не е изпълнявал традиционните функции на врата. В Древен Египет фалшивите врати, каквато е и откритата, били използвани в гробниците, за да отвеждат духа на мъртвия в отвъдното.

Вратите на Бернвард

Държава: Германия
Възраст: 1000 години

Едни от най-старите врати, запазени и до наши дни, са Вратите на Бернвард. Вратите се състоят от две крила, изработени от бронз около 1050 година след Христа. Вратите са поръчани от Бернвард фон Хилдесхайм и изобразяват сцени от Библията. На лявата врата са изобразени сцени от Битие, а дясната – от живота на Христос. Те се смятат за шедьовър на оттонското изкуство и представят най-стария известен монументален образен цикъл в немската скулптура, а също и най-стария цикъл от изображения, излети от метал в Германия.

Всяко от двете крила било отлято цяло. Вземайки предвид размерите на вратите, (дясната с височина 472 сантиметра на 125 сантиметра широчина и лявата с височина от 472 сантиметра и широчина 114.5 сантиметра) и теглото от 1.85 тона всяка, отливането на вратите е истински подвиг за времето си. Материалът, от който са изработени вратите, е месингова сплав, състояща се от над 80% мед и приблизително еднакви части олово, цинк и калай.

Северната врата на църквата Свети Едуард

Държава: Великобритания
Възраст: около 700 години

В Стоу он дъ Уолд, малко градче в Глостършър, Югозападна Англия, се намира църквата Свети Едуард. А една от най-интересните забележителности е красивата есдем вековна северна врата на църквата. Сама по себе си вратата не представлява нищо особено. Двете тисови дървета, които стоят като стражи от двете страни на вратата, обаче, създават илюзията, че сте в света на приказките. Може би това е и причината, поради която много хора спекулират, че Дж. Р. Р. Толкин, авторът на Властелинът на Пръстените, е бил вдъхновен именно от тази врата когато описва “Портите на Дурин”. Портите на Дурин пък биват пресъздадени и във филмовата адаптация “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”.

Вратата на Боянската църква

Държава: България
Възраст: около 700 години

България също може да се похвали с една от най-старите врати в света, оцелели и до наши дни, и най-старата в страната. Според специалистите, дъбовата врата на Боянската църква е направена през далечната 1259 година, а по нея могат да бъдат забелязани следи от ножове и куршуми. Интересно е да отбележим, че вратата разкрива и името на майстора зограф, изрисувал църквата. Надписът, разчетен от изследователи през 2016 гласи “Аз, Василий, писах”. Така екипът стига до извода, че въпросният надпис на вратата е оставен от Василий Зограф – един от майсторите зографи изрисували църквата през 1259 година.

Ако и вие искате врата, било то интериорна или екстериорна, която да издържи поне няколко поколения, свържете се с нас! В SBS Design Произвеждаме врати по поръчка в цеха ни в град Шумен и ви предлагаме гаранционно и следгаранционно обслужване!

One thought on “Най-старите запазени врати в света”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *