Обезопасяване на дома за бебе – полезни съвети за обезопасяването на всяка стая

Дори да се чувствате напълно уверени, че сте свършили чудесна работа с обезопасяването на дома си, съществува вероятността да сте пропуснали нещичко. В действителност, експеримент проведен от Университета на Алабама в Бирмингам (UAB) показва, че когато майки за първи път на деца на възраст от 12 до 36 месеца били поканени в стая и помолени да посочат потенциалните опасности, те идентифицират по-малко от половината от тях.

Може също да сте твърде уверени в потребностите и желанията на собственото си дете. В същото проучване обаче, когато екипът изследователи пита същите майки за аксесоарите в стаята, които биха били опасни за тяхното дете, те правят изказвания от рода на: „Детето ми не изпитва интерес към тоалетната“ или „детето ми знае, че не трябва да играе с кибрит“. Така те могат да идентифицират едва 40 процента от реалните рискове за децата си.

Истината е, че нараняванията и контузиите, които се получават у дома, са една от най-разпространените причини за посещенията на спешен кабинет на децата под 3 годишна възраст. Затова е важно да сте подготвени за най-лошото като успеете да откриете скритите рискове в дома си. В следващите редове ще се опитаме да направим именно това – да ви помогнем със съвети, за по-пълното обезопасяване на бебе и дете.

Всекидневна

Монтирайте телевизора си стабилно за стената. Ако детето се опита да се покачи на стойка за телевизора, тя може да падне върху детето. По възможност монтирайте телевизора си здраво на стената. Ако телевизорът стои на шкаф, уверете се, че шкафът е стабилен или го монтирайте към стената, за по сигурно. Отново е добре да се уверите, че телевизорът стои стабилно на поставката като го хванете за стената.

Дистанционното управление не трябва да остава без капак за батериите. Бъдете особено внимателни с малките кръгли и плоски батерии (които приличат на копче) – тези, които се слагат на часовници, поздравителните картички и някои играчки – които са с по-високо напрежение от традиционните батерии. Ако детето ви погълне какъвто и да е тип батерия, тя може да причини сериозни щети, така че незабавно вървете в спешен кабинет.

Покрийте камината. Ако имате камина у дома, поставете метална преграда пред нея за да не могат децата да пипнат нагорещените стъкла. Ако пък огънят е открит, задължително монтирайте топлоустойчиви вратички или здрава метална решетчица за пред камина, която не може да се махне от детето. Изкуствените камини имат малки камъчета, с които бебето може да се задави. Премахнете камъчетата или ги заключете вътре. Комплектът метални инструменти за камина трябва да бъде на сигурно място и недостъпен за детето. Кибритът/запалката и сухият спирт, например, също трябва да са прибрани.

Свещите и запалките/кибритите са недостъпни. Възможно е малко дете случайно да запали свещ, независимо колко недоразвита е фината му моторика, което да доведе до пожар. Ако пък детето е по-малко би могло да се задави с восъка на свещта. Затова дръжте свещите и запалките/кибрита далеч от децата.

Рамките със семейните снимки също трябва да бъдат нависоко. Ако детето ви събори или изпусне рамка, стъклото може да се счупи и да го пореже, дори в стая, в която има килим. Поставете рамки на по-високо място, монтирайте ги на стената или заменете стъклото с пластмасова слюда.

Скрийте контактите. Детето ви лесно би могло да извади щепсела на някой електроуред от контакта и да пъхне нещо метално в един от отворите. Затова купете тапи за контактите и поставете такива на всеки по-нисък контакт. Ако имате разклонители, дръжте ги скрити зад мебелите или купете такива, с вградено обезопасяване за бебе.

Прибиерете малките играчки от пода. Кръгли, цилиндрични или овални предмети, които са по-малки от 3-4 сантиметра в диаметър могат да задавят малко дете. (Малките квадратни играчки също могат да представляват риск.) Така че не позволявайте на детето си да играе с такива без родителски надзор. Важно е често да прибирате играчките в кутии, които детето не може само да отвори.

Обезопасете стъклената масичка за кафе. Ръбовете на масата са коварни, особено за деца, които сега се учат да ходят. Детето може да пореже челото си или малко стъкълце да попадне в окото, така че ако масата не е направена от закалено стъкло, най-добре я преместете в стая, до която детето няма достъп.

Бонус: Поставете предпазители на всички ръбове на мебелите, на които детето може да се удари – шкафове, скринове, маси.

Кухня

Задължително поставете детска преграда към кухнята. Стаята крие много рискове, така че най-добре напълно да отрежете достъпа на детето до нея. В допълнение:

Обезопасете долния ред шкафове на кухнята. Почистващите препарати често стоят в шкафа под мивката и са токсични. Очевидно това представлява голям риск. Затова, освен детската преграда към кухнята, добра идея е и да обезопасите шкафовете. Или монтирайте магнитно заключване на шкафа, или друг вид заключващ механизъм за обезопасяването. При всяко положение, най-добре е да държите почистващите препарати на горните редове.

Уверете се, че съдомиялната и пералнята са заключени. Поглъщането на перилен препарат или капсула за съдомиялна е много опасно. Затова пускайте съдомиялната машина или пералнята веднага щом ги заредите и сложите препаратите. Зареждайте ножовете в миялната машина с остриета надолу и оставяйте съдовете в машината възможно най-кратко време. Много съдомиялни имат настройка за заключване, така че проверете вашата. В противен случай помислете за заключване на уреда – може да се наложи да опитате няколко, за да намерите такъв, който да работи добре с вашата машина.

Микровълновата печка е недостъпна. Най-добре е да я монтирате високо, но ако вашата стои на кухненския плот, не оставяйте детето без надзор с включена микровълнова. Никога не оставяйте гореща храна в микровълновата печка!

Обезопасете печката. Често печката се монтира на долния кухненски ред, което представлява опасност. Оптималният вариант би бил или печката да е по-високо, или да бъде с копчета/врътки, които потъват в печката и са недостъпни за детето. Някои печки имат защити от деца и са също подходящ вариант. Препоръчително е да монтирате и заключващо устройство на вратата на печката за по-добро обезопасяване на дома.

Направете малките електроуреди недостъпни за детето. Повечето деца, които тепърва прохождат, могат да стигнат до кухненски плот, което означава, че лесно могат да обръщат уреди и други тежки и опасни предмети, които стоят там. Дори ако кафемашината е настроена към задната част на плота, уверете се, че кабелите не стърчат. И не оставяйте табуретки или детски столчета без надзор, тъй като малките деца могат да ги използват, за да стигнат до предметите, които представляват интерес, включително малките електроуреди.

Винаги прибирайте приборите за хранене. Колкото и да е удобно да държите комплекта с ножове в поставката им на кухненския плот – недейте. Прибирайте ги в по-горния ред шкафове. Отново трябва да подчертаем, че е необходимо да монтирате обезопасяващо заключване на долния ред шкафове, включително на чекмеджето, където държите приборите за хранене.

Обезопасете хладилника! Ако хладилникът е по-голям, то вероятността да се обърне върху детето е нищожно, но при по-малките хладилници такава съществува. Затова би било удачно да захването хладилника към стената. Уверете се също така, че вратата на хладилника се заключва с обезопасяващо заключващо устройство за бебета и деца. По възможност дръжте хранителни продукти, които могат да представляват риск от задавяне (ягоди, грозде и тн.) на по-високите рафтове.

Бонус: Постарайте се да обезопасите всички интериорни врати у дома. Разгледайте статията ни по темата на страницата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *