Как да поддържаме дървената входна врата за да издържи по-дълго

Дървените входни врати дават много на дома ви. Те са солидни и устойчива на износване, пък и изглеждат много добре. Важно е обаче входната врата да бъде правилно поддържана за да сте сигурни, че не само ще продължи да изглежда все така добре, но и ще защитава дома ви!

За да поддържате добре дървената входна врата е важно да правите по-обстоен преглед, по възможност всяка година. Тази поддръжка не е за всеки, но един списък с нещата, които да проверявате, неимоверно би улеснил вашата работа. Ето и списъка с проблемите, за които да следите.

#1 Има ли видими течове?

Проверката за течове не би трябвало да ви затрудни. Проблеми с течове в повечето случаи са очевидни – ако вратата ви пропуска вода ще забележите петна и ще усетите влага наоколо. Друг белег за това, че входната врата пропуска вода, е подуването на дървото или облицовката на вратата. Може водата да не преминава през вратата, но ще усетите влага. Ако случаят е такъв, веднага трябва да предприемете мерки.

#2 Има ли нужда от боядисване?

Огледайте добре рамката на вратата и самата врата за да се уверите, че боята е все още в добро състояние. Тя е първата защитна линия от елементите, така че за да бъде входната врата добре предпазена, боята ѝ трябва да бъде в добро състояние. Износената боя лесно се забелязва. Просто търсете пукнатини и следете за излющване. Ако забележите такива, пребоядисайте вратата. Има специализирани бои и лакове, които са лесни за нанасяне и имат достатъчно добри упътвания. В повечето случаи е препоръчително да пребоядисвате дървената врата на всеки 2-3 години.

#3 Какво е състоянието на пантите?

“Увисналата” врата – врата, която не стои както трябва в рамката си – често е проблем, предизвикан именно от пантите. В някои случаи винтовете на пантите може просто да са се разхлабили, което да доведе и до споменатото увисване. Друг знак, че вратата увисва е стърженето на долната част на вратата в пода при отваряне и затваряне. По принцип е препоръчително да стегнете винтовете на пантите на ръка. По този начин, за разлика от използването на винтоверт, имате много по-голям контрол върху степента на затягане и съответно няма опасност от презатягане. Това на свой ред би довело до повече проблеми.

#4 Работят ли ключалките?

Това не би трябвало да ви създаде особени затруднения, пък и се забелязва лесно. Все пак входната врата се заключва и отключва всеки ден и веднага бихте забелязали възможните проблеми. Все пак, уверете се, че заключването/отключването става безпроблемно и ключът се вкарва/вади лесно, без да “залепва” в ключалката. Ако не предприемете съответните мерки проблемът сам няма да изчезне, дори напротив – ще става все по-сериозен. Трудността при отключване и заключване на входната врата може да се дължи на разминаване на вратата с касата. За да проверите дали това е случаят, опитайте да заключите и отключите врата докато е отворена. Ако всичко става безпроблемно, то проблемът е във вратата/касата. Ако и тогава има проблем, значи проблемът ви е с бравата. Опитайте да решите проблема със смазка.

#5 Отваря/затваря ли се добре вратата?

Това би трябвало да прави впечатление, все пак вратата се ползва всекидневно. Ако вратата стърже по пода, то проблемът може да се дължи на увисване (виж по-горе). В този случай проверете дали всичко е наред с пантите. Ако това не е причината, вратата може да е усукана, което пък може да бъде в следствие на влагата, която е проникнала във вратата. Ако проблемът е по-сериозен в по-лошото време, то най-вероятно причината е влагата. Усуканата врата е проблем, който трудно ще решите сами – за това е добре да правите ежегодни проверки на входната си врата.

#6 Има ли просвет около вратата?

Важно е да проверявате около вратата за по-големи просвети, тъй като те могат да бъдат признак за износени уплътнения. Износените уплътнения пък е доста вероятно да доведат до проникване на влага. Уверете се, че всички уплътнения са си на мястото и в добро състояние. Ако не са, подменете ги колкото се може по-скоро, понеже това е доста по-лесно, бързо и евтино отколкото смяната на входна врата.

Надяваме се, че ежегодните проверки ще помогнат за това входната ви врата да изглежда и работи все така добре, предпазвайки дома ви за дълги години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *