Произход на плъзгащите врати

В днешно време плъзгащите врати са много практично и стилно решение за всеки дом. За по-малките апартаменти са си направо задължителни. Днес обаче искаме да се спрем на една малко по-различна тема – тази за произхода на плъзгащите врати. За съжаление, информацията, която съществува по въпроса, не е никак много, но за сметка на това е доста интересна.

Както свидетелстват историческите източници, плъзгащите врати не са нищо ново. Данни за съществуването им има още от първи век след Христа. Плъзгащи врати са открити в археологически разкопки на римски къщи в древния град Помпей. Според историците, плъзгащите врати в миналото висели от тавана. Това дава възможност вратите да се плъзгат лесно, и съответно, да бъдат отваряни с лекота. Причини, които и днес са сред основните при избора на плъзгащите врати в интериорния дизайн. Този тип врати били предпочитани в миналото и поради факта, че спестяват и място, което може да бъде оползотворено по друг начин. Отново сред причините, които днес диктуват избора на плъзгащите врати в модерния дом.

Модерните плъзгащи врати

Плъзгащите врати, които познаваме днес, пък се появяват през годините преди Първата Световна Война, в началото на 20 век. Придобиват голяма популярност и са изработвани с големи темпове до началото на Втората Световна Война. Историците твърдят, че модерните плъзгащи врати са направени по модела на японските плъзгащи врати, наречени Shoji. В традиционната японска архитектура, Shoji е прозорец, врата или разделител за стая, който се състои от рамка, която държи полупрозрачна хартия и решетка от дърво или бамбук над хартията. Историята на Shoji вратите също е дълга и интересна. Любопитно е обаче да отбележим, че този тип плъзгащи врати и прозорци водят началото си от древен Китай, като най-ранните свидетелства за съществуването им датират още от 300 година преди Христа!

С течение на времето дървото и хартията биват заменени с по-устойчиви материали, като стъклото, което подсигурило и здравината на плъзгащите врати. Така стигаме до наши дни, където плъзгащите врати са чудесен избор във всеки дом или офис.

Ако искате и вие да се възползвате от всички предимства на плъзгащите врати, свържете се със представител на SBS Design или посетете някой от нашите офиси с мострени зали във Варна, Шумен, Бургас или Русе. С удоволствие ще се погрижим както за идейния проект за вашата интериорна плъзгаща врата, така и за нейната изработка и монтаж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *