5 полезни съвета при смяна на интериорни врати

И друг път сме го казвали – при освежаването на интериора, често собствениците на имот пренебрегват един важен елемент, именно интериорните врати. Интериорната врата обаче изпълнява не само функционални нужди, но е и важна част от дизайна на дадено помещение. Тя придава на помещението завършен вид, така че е необходимо да помислите и за освежаване или смяна на интериорните врати при ремоделирането на жилището си.

С две думи, инвестицията в смяната на интериорни врати си струва. Разгледайте внимателно вратите вкъщи и ако забележите някакви дефекти или износване, действайте!

Най-общо казано, от тук нататък имате два варианта. Или да потърсите/поръчате същите интериорни врати или да обмислите цялостната подмяна на външния вид на вратите, така че те да бъдат в унисон с новия интериор на помещенията. Ето кои са петте съвета за смяна на интериорни врати на SBS Design.

1. Размери, материали и поддръжка

Най-важно в една смяна на интериорни врати е решението за вида на самата врата, изборът на правилен материал за вратите и вземане на точни размери. За размерите обаче, малко по-късно. Според вида отваряне, интериорните врати са класически – вратата се отваря навън или навътре към помещението; плъзгащи – плъзгащи врати и врати тип хармоника; и врати, които се отварят в двете посоки. Макар че последните рядко намират приложение в интериора на дома и се ползват предимно в промишлени помещения, ресторанти и офис сгради. Най-често използваните материали пък са естествен фурнир, ламинат и боядисан MDF, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Повече за избора на вид врата и материали, от които да бъде изработена тя, може да видите в друг наш пост.

2. Ляво или дясно отваряне

Смяната на интериорни врати е подходящият момент да преосмислите дали класическите интериорни врати трябва да бъдат леви или десни, тоест, от коя страна са пантите. Има няколко фактора, които да вземете предвид при смяна на интериорни врати и избор на лява или дясна врата:

1. От коя страна на вратата е ключът за лампата? Препоръчително е дръжката на вратата да бъде от страната на ключа за лампата.
2. Важно е колкото се може по-голяма част от помещението да бъде видимо при отваряне на вратата – тоест, не трябва първото нещо, което виждате при отваряне на вратата, да бъде стена.
3. Вратата не трябва да се удря в мебелите.

Още по темата вижте в нашия блог пост за това как да изберем лява или дясна врата.

3. Демонтаж на стари врати и ремонти

Демонтажът на старите врати става сравнително лесно. Просто свалете вратата от пантите и премахнете первазите. При смяна на интериорни врати, задължително премахнете и старата каса. Често срещана грешка е именно оставянето на старите каси, особено на метални такива в по-стари панелни жилища, просто защото демонтирането им е сравнително трудно. Обличането на касите не е опция, или поне не е добра идея, понеже се стеснява светлият отвор. С други думи, вратата ви ще трябва да бъде по-тясна. И така, ако нямате възможност сами да премахнете касите, свържете се с професионалист, който може да помогне. След демонтажа на старите врати следва и преглед на подовата настилка. В случай че правите основен ремонт, първо сменете подовата настилка и след това се обадете за вземане на размери за новите интериорни врати.

4. Размери и монтаж

Важно при всяка смяна на интериорни врати е да бъдат взети точни размери. Разлика от само 1-2 милиметра може да отвори просвет, да направи така че вратата да не се отваря или затваря в касата, или да задира в пода. Затова най-добре се доверете на компетентни професионалисти. Те могат да вземат точните размери за интериорните врати, каси и первази. Както вече подчертахме, смяната на интериорните врати и самото вземане на размери за тях става след смяната или освежаването на подовата настилка! Самият монтаж на вече готовите интериорни врати е най-добре да бъде извършен след първата ръка боя на стените.

5. Мислете дългосрочно

Смяната на интериорни врати е нещо, което ще направите веднъж на 20 години. С това наум, инвестирайте в качеството! Освен точната врата, механизмите (панти, дръжки и брави) са също изключително важни. Изберете качествени механизми, особено бравите, понеже в ежедневието те са най-натоварвани и потенциално подлежат на най-голямо износване.

Следвайте тези 5 съвета за смяна на интериорни врати и ще останете удовлетворени от резултата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *