Полезните съвети за декорация на малко жилище

Интериорният дизайн на малки жилища често пъти е сложна задача. Сравнително малко място трябва да бъде подредено така, че да отговаря на съвременните изисквания за комфорт и функционалност. От друга страна обаче малкото жилище има много предимства. Този тип жилища създават уникално усещане за уют, те са доста по-евтини, пък и самото обзавеждане може да бъде направено със значително по-малък бюджет. Да не говорим за по-малката поддръжка и сметки.

Но много често собствениците на такива имоти се поддават на импулса да обръщат внимание само на функционалността за сметка на дизайна. Такъв компромис е абсолютно ненужен понеже дори и с малко налично пространство могат да бъдат постигнати чудесни резултати, постигайки баланс между функционалността и дизайна.

1 Правилно разделяне на пространството

На пръв поглед идеята цялото пространство да бъде оставено отворено изглежда доста привлекателна. Това обаче е грешка, която не трябва да допускате. Независимо от малките размери на помещението, често отвореният план може да затормози окото. Освен това, ако няма някакво разграничение, с течение на времето пространството може да изглежда и разхвърляно.

Сива полуотворена плъзгаща врата, която разделя баня от хол.

Използвайте плъзгащи врати, където мястото е ограничено.

Решението на проблема е правилното разделяне на помещението на функционални зони, като границите могат да бъдат различни, в зависимост от предпочитанията ви. Например, ако искате да обособите по-усамотен кът за отмора, то най-добрият вариант би бил плъзгаща врата. Вратата може да бъде напълно затворена, осигурявайки необходимото лично пространство или напълно отворена, пускайки в обособената зона повече светлина. Вариантите тук са много, като SBS Design може да ви предложи консултация с професионалист и изработка на плъзгаща врата по поръчка, която да пасне точно на нуждите ви! Друг вариант, който може да изберете, са декоративните прегради или етажерки. Ако изберете етажерката, от една страна ще постигнете желания резултат, а от друга – ще употребите пространството по най-удачния и функционален начин.

2 Инвестирайте във функционални мебели

Когато имате задача да декорирате малко пространство, всеки сантиметър е от значение. За да постигнете оптимални резултати може да помислите за обзавеждане, което да изпълнява повече от една функция (както етажерката, която служи и за разделител на пространството). В този ред на мисли, опитайте се да изберете мебели, които пасват на пространството, не такива, които да се налага да бъдат трудно напасвани. Минимализмът тук е ключов. Търсете семпли мебели, които изглеждат добре и създават усещане за пространство. Ако разполагате със средствата, може да обмислите и варианта за изработка на мебели по поръчка. В случая ще се спестите доста главоболия и търсене на подходящи мебели.

3 Обърнете внимание на неизползваните пространства

Може да ви се струва невероятно, но дори в малките жилища се намират местенца, които просто си седят празни, за сметка на други, които изглеждат претруфено. Обърнете повече внимание на местата, които изглеждат на пръв поглед неизползваеми. Такива могат да бъдат ъглите на помещението или празните стени. Веднъж щом знаете кои са тези така-наречени “мъртви зони”, опитайте да прехвърлите наум някакви идеи за това как оптимално да използвате пространствата.

Така например може да използвате големия перваз на прозореца за работно пространство, което да декорирате според нуждите си. Или пък потърсете ъглова секция, която да ви послужи за библиотека. Мястото над хладилника пък може да послужи като склад за по-рядко използваните чинии – единственото, от което се нуждаете, са няколко ратанови кошници за съхранение. Вариантите са много!

4 Мислете вертикално!

Когато планирате как най-добре да се възползвате от наличното пространство, най-добрият вариант в случая би бил да използвате вертикалното пространство. Това ще рече, че трябва да инвестирате в по-високи и тесни секции. Декорирайки пространството по този начин, вие създавате усещането за пространство, а в допълнение, този тип решения са и доста стилни.

Библиотека за книги от пода до тавана

Пример за вертикално мислене биха били идентичните лавици за книги, поставени симетрично от двете страници на врата. Друг вариант, който можете да обмислите, е поставянето на шкаф за телевизор/етажерка, която да стига от пода до тавана. Вече говорихме за разделяне на пространството, а това също е една страхотна идея.

5 Подбирайте внимателно цветовата палитра

Богатите и тъмни цветове създават усещане за по-малко пространство. Затова, при декорацията на по-малки апартаменти, най-добрият вариант би бил да ползвате по-светли цветове. А когато избирате палитрата си харесайте три цвята. Два от тях трябва да са по-светли и ярки. Те ще отворят пространството, придавайки на жилището усещане за пространство. Изберете и един по-тъмен цвят, който да създава контраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *