7 стила на интериорни врати и кога да използваме всеки един от тях

Интериорните врати в нашия дом имат, разбира се, практическа функция, но също така предоставят и възможност за разгръщането на нашия собствен стил или дизайнерски елемент в помещението. С две думи, не става въпрос само за уединение.

Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на интериорна врата; помислете за размера и стила на стаята, в която се монтира вратата, с колко свободно място разполагате, какви архитектурни детайли вече са поставени, размера на отвора и съществуващата цветова схема на стаята.

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да стесните стиловете на вратите, които са най-подходящи за вашия дом. Не се страхувайте да бъдете креативни и имайте предвид, че не е нужно да използвате едни и същи видове врати в дома си. Независимо дали търсите вдъхновение за уникална врата за килер или начин да преградите основната си спалня и баня, прегледайте тази колекция от интериорни врати, за да намерите тази, която най-добре пасва на вашето пространство.

#1 Холандска врата (Dutch door)

Холандската врата е нестандартен за нашите ширини избор, но пък затова е добър начин да привлечете внимание. Тя представлява стандартна интериорна врата, хоризонтално разделена на две половини. Холандските врати имат очарователна естетика и са често се свързвани с архитектура в стил селска къща. Стилът датира от 17-ти век в Холандия и днес тя съчетава рустик чара на стария свят с практична цел. Нейният уникален дизайн ви позволява да отворите горната част, за да влезе свеж въздух, като същевременно държите долната половина затворена като предпазна мярка. Експерите препоръчват холандска врата да бъде използвана в кухня или „кална стая“. Добър вариант е и за детски стаи с малки деца или домашни любимци.

#2 Плъзгаща врата в гипсокартонен джоб (Pocket door)

Вместо да се отваря и да се изисква свободно пространство за това, джобната врата се плъзга във изграден куфар от гипсокартон. Често може да се използва и стъкло, което създава визуална приемственост между стаите и пропуска дневна светлина в помещението. Ще видите, че стилът на вратата се вписва еднакво добре в модерно пространство, както и в традиционния дом. Освен подходящо решение за килер или перално помещение, джобните врати са супер опция за преход и къмв друг тип пространство, като трапезария.

#3 Плъзгаща врата тип „плевня“ (Barn door)

Плъзгащата се врата е очарователна алтернатива на традиционната врата. Подобно на джобна врата, това е добър избор за малко пространство. Това е така защото тя не се нуждае от място, за да се отвори. Изисква обаче дължината на стената до нея да е поне равна или по-дълга от ширината на вратата. Това допълнително място е необходимо за да може да отворите вратата. За разлика от класическата врата с панти и дръжка, тя не осигурява плътно уплътнение, което трябва да имате предвид. Тъй като вратата тип „плевня“ се монтира директно на стената и се плъзга върху метални ролки, трябва да се уверите, че системата с ролките е здраво захваната към стената. Все пак системата трябва да издържи значителното тегло на този тип врата. Стилът е подходящ за кухни или в апартаменти със баня към мастър спалнята, като плъзгащата врата може да раздели спалнята от банята.

#4 Остъклени портални врати с надстройка (French doors)

Френската врата имитира прозорец и има стъклени панели, които обикновено се простират от горната до долната част на вратата. За разлика от вратата от масивно дърво, този тип интериорни врати с остъкление пропуска естествената светлина и създава разделение между стаите. Същевременно обаче поддържа усещането за простор и откритост. Френските врати често са с две крила. Те се използват за разделянето на вътрешно и външно пространство като вътрешен двор или балкон. Порталните врати обаче са популярен избор и за офиса вкъщи или за свързване на всекидневна и трапезария. Те са чудесен избор, понеже предлагат разделяне на две пространства и визуална приемственост.

#5 Класически интериорни врати

Най-често използвана от всички стилове врати, класическата интериорна врата е лесно достъпна и предлага по-голям спектър от дизайни. Освен всичко друго, тя идва и на много по-добра цена от останалите видове интериорни врати. Това на свой ред я прави и предпочитан вариант за дома и офиса. А сега, използвайки нашия инструмент за дизайн на интериорни врати, вече сами може да създадете мечтаната интериорната врата и да поискате оферта за нея с 1 клик!

#6 Врати тип хармоника (Bifold Doors)

Двойните врати са вариация на плъзгащите врати. Те се състоят от два вертикални панела, които се сгъват и подреждат един до друг, когато отворите вратата. Най-често се използват по двойки, независимо дали са в килер, перално помещение или за скриване на бойлер или пералня и сушилня в мокро помещение. Те са опция, която съобразява пространството, тъй като не се нуждаят от толкова много свободно място за да се отворят, колкото обикновената врата. Предлагат се и във вариант с жалузи, които позволяват циркулация на въздуха. Това е особено полезно, ако използвате двойните врати в малък килер или мазе, което е склонно да става влажно.

#7 Тапетни врати (Hidden door)

Скрита тапетна врата, сливаща се с дървената ламперия на стената на офис стая.

Често когато човек чуе за скрита врата прави асоциация за нещо приказно или мистериозно. Тапетните интериорни врати обаче стаават все по-популярни, особено за почитателите на по-изчистения и модернистичен интериор. Този стил интериорни врати е подходящ за маскирането на входа към дрешника или фомашния офис от спалнята, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *