5 емблематични врати, които познавате от киното и телевизията

Още от ранните дни на ситкомите през 50-те години на миналия век, вратата бива използвана за да въздейства на зрителя, усилвайки драматичния ефект. Когато една врата е отворена, зрителят се пренася от една сцена в следващата. Това е преход, който в театъра може да изисква смяна на сцената и различно осветление. Ехото на затръшнатата врата пък поражда чувство на гняв и драма, докато потракващата брава и скърцащата, бавно отваряща се врата засилва напрежението и страха у зрителя. На пръв поглед елементарни похвати, използвани в киното и телевизията с голям успех.

Когато пък говорим за някои от любимите ни телевизионни предавания и филми, често асоциираме вратите с определени сцени и герои. Вратите често се появяват и във финалните надписи на филмите – затворени. Така те придават силно визуално усещане на зрителя, че сюжетната линия е към края си. Нагледен пример за това е последният епизод на хитовия сериал “Приятели”, в който последният кадър е знаковата лилава врата на апартамента на Моника, но този път затворена.

#5 Вратите в “Таласъми ООД”

Рядко вратите са използвани в киното и телевизията като основна част от сюжетната линия. Изключения има, като едно от тях е анимационният филм на Pixar – “Таласъми ООД”. В света на таласъмите, вратите се използват като портал към нашия свят. Таласъмите минават през различни врати, за да се промъкват и плашат децата докато спят.

Сюжетът на първия филм, пък се върти около двамата главни герои – Майк и Съли, които се опитват да върнат малката Бу в стаята ѝ през нейната врата. Любопитен е фактът, че всички врати към стаи на деца във филма са направени от дърво, с изключение на вратите, които се използват за пропъждането на таласъми в изгнание, които са метални.

#4 Вратата на Кари Брадшоу в “Сексът и Градът”

С цели 94 епизода и 2 игрални филма, “Сексът и Градът” беше истински феномен в телевизията. Така апартаментът на главната героиня – Кари, и големите дървени врати на входа на сградата, стават емблематично място, което зрителите лесно разпознават.

#3 Входът към стаята на тайните от “Хари Потър и стаята на тайните”

Една от най-прекрасните врати от поредицата за момчето магьосник, пък и в целия филмов жанр, е входът към стаята на тайните. Вратата, водеща към подземната скрита стая под Хогуортс, може да бъде отворена само от тези, които владеят езика на змиите. Самата врата е кръгла и изработена от масивно желязо, а заключващият механизъм представлява змия, която обикаля по периферията на вратата. Вратата може да бъде видяна на живо във филмовото студио на Warner Brothers в Лондон.

#2 Кръглите врати от “Властелинът на пръстените” и “Хобит”

Червена кръгла врата - вход на жълта къща

Под номер две в листа ни попадат интересните кръгли врати на домовете на хобитите от “Властелинът на пръстените” и “Хобит”. Запомнящите се кръгли врати вече бяха включени в друг наш списък – на най-известните врати в света. Но сегашният лист няма как да е пълен, ако кръглите врати не бъдат включени и тук.

Селцето Хобитон – домът на хобитите от хитовите трилогии с една камара награди “Оскар” – е съвсем реално място, което можете да посетите. То се намира в Нова Зеландия и ежегодно привлича хиляди туристи от цял свят. След приключването на снимките на “Хобит” е взето решението цялото селце да бъде запазено. Така все още можем на живо да видим страхотните дървени врати и да им се порадваме.

#1 Лилавата врата от “Приятели”

Съвсем наскоро популярната стрийминг платформа “Нетфликс” плати невероятните 100 милиона щатски долара за да запази правата на култовия сериал “Приятели”. Несъмнено решението е било взето предвид уникално големия интерес към предаването. Така, предвид многобройните почитатели на сериала, съвсем логично на върха в класацията остава лилавата врата, за която споменахме в началото.

Лилавата входна врата на апартамента на Моника е нещото, което всеки един от почитателите на американския сериал си припомня с носталгия. Интересен е фактът, че в първия сезон лилавата врата е с номер 5, но по-късно решават да променят номера на апартамента на 20. Друг малък детайл, който прави голямо впечатление на зрителите е интересната рамка, която обгражда шпионката на вратата. Как рамката попада там? Съвсем случайно. По време на изграждането на снимачната площадка един от членовете на екипа чупи огледало, което е стояло в тази рамка. Останала празна, рамката е сложена на вратата, правейки я най-запомнящата се врата от киното и телевизията.

Искате ли и вие врата, която се запомня? Доверете се на SBS Design с изработката на вашата интериорна или екстериорна врата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *