Алуминий или PVC: Кой е по-подходящият материал за изработката на врата за баня?

Вратите за баня трябва да са направени от правилните материали. Главните причини са ограниченията в пространството и постоянното излагане на вратата за баня на вода и влага в помещението. От решаващо значение е да изберете врати за баня, които изглеждат естествени и се сливат с декора на останалата част от дома ви. Но най-важното условие е тези врати да са издръжливи и устойчиви на влага.

Дилемата в случая често е в избора между PVC и алуминий за вратата за баня. Вижте кои са плюсовете и минусите на двата типа материали и преценете кой от двата е по-подходящ за вратата на вашата баня.

Алуминиеви врати за баня

Нека първо разгледаме алуминият. Освен че са леки и здрави, алуминиевите врати имат и много други предимства, които ги правят много подходящи за баня. Естествено, материалът покрива най-важното условие, което трябва да бъде спазено в случая – той е много устойчив на влага и вода. Той е и устойчив на промените във времето. Докато дървените или металните врати обикновено се влияят от промените в климатичните условия, тъй като се разширяват или свиват, алуминият не е подлежи на такива деформации. Това значи, че вратата няма да се изметне и да се затваря по-трудно.

За разлика от дървените врати, които са много скъпи за изработка и поддръжка, алуминиевите врати са по-изгодни. В дългосрочен план дървените врати в крайна сметка ще претърпят известна повреда като отслабване на дървото, гниене на вратата и т.н. А в крайна сметка ще ви се наложи да подмените вратата. Алуминиевите врати обаче не изискват много поддръжка, а устойчивостта им ги превръща в еднократна (и добра) инвестиция. Не на последно място, алуминият е щадящ към околната среда. Той е рециклируем материал, който намира широко приложение в производство на рамки за врати, прозорци и т.н. По този начин той има много по-малко въглероден отпечатък върху околната среда.

PVC врати за баня

Поливинилхлоридът, или за по-лесно – PVC, е отличен избор на материал за вратата на вашата баня. PVC вратите изглеждат като боядисани дървени врати, но не изискват поддръжката, необходима за абсорбиращите, естествени влакна на дървото.

Този материал обикновено е чудесен избор за външни врати поради своята здравина и издръжливост. Използването му на закрито, далеч от суровите условия, които външните метеорологични елементи създават, означава, че нуждата от поддръжка ще бъде сведена до минимум.

Естествено, подобно на алуминиевите, PVC вратите няма да се повлияят от влажната среда в банята. PVC вратите също позволяват и по-голяма свобода в дизайна. Те могат да бъдат боядисани в различни цветове, за да паснат на вашия декор и вероятно няма да е необходимо да се пребоядисват много често, ако изобщо се налага, благодарение на тяхната устойчивост.

В крайна сметка, кой е по-добрият материал за врата за баня?

Предвид сходните качества на материалите, изборът опира чисто до индивидуалните ви предпочитания. Ако искате обаче нещо повече от вратата за баня – да пасва перфектно на останалите интериорни врати в дома ви и същевременно да бъде устойчива и лесна за поддръжка, то доверете се на SBS Design. Ние предлагаме така-наречените комбинирани врати за баня, които съчетават алуминиева вътрешна част, слепена с MDF лице. То може да бъде абсолютно копие на останалите вътрешни врати. За изработката на този тип врати ние в SBS Design използвме алуминии именно защото е по-твърд и устойчив при слепване с гъвката повърхност, каквато е MDF-ът. При слепването на двата материала се получава устойчива конструкция, която не може да бъде постигната с използването на PVC. Научете повече за нашите комбинирани врати за баня като се обадите на консултантите ни или посетите някой от офисите ни във Варна, Шумен или Бургас.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *