Как да подходим към дизайна на врата за детска стая: полезни съвети и препоръки

Правилно замислена, една интериорна врата за детската стая може да се превърне във вход към едно специално място за вашето дете – друг, изцяло техен свят, предназначен за забавление, игра с въображение и сладки сънища. Затова не забравяйте, че врата към детската стая не е просто парче дърво – това е вход към тайния свят на детството. Възможностите за проектиране на врата за детска стая са широко отворени, но е важно да имате подход към процеса.

Затова в следващите редове ще дадем някои полезни съвети за това какво да имате предвид при замисъла на новата интериорна врата.

Първи стъпки в дизайна на интериорната врата на детската стая

Най-важното във всеки проект са първите стъпки. В конкретния случай оптималният подход би бил първо да говорите с децата си, за да получите тяхното мнение. Целият проект може да се превърне в семейно начинание, което да включва и децата ви. Процесът по дизайн и изработка би бил не само забавен за вас и тях, но и полезен урок. Това е начин те да поемат някаква отговорност, а удовлетворението им от това да видят как идеите им се реализират би било страшно удоволствие.

След това трябва да се спрете на конкретен модел врата. Стандартните врати с панти са най-популярни. Изборът обаче не се ограничава само с тях. Има плъзгащи се, сводести или двойни врати, както и модели с остъкляване, въпреки че последните не са много препоръчителни, особено за стаи на по-малки деца. По-нестандартните интериорни врати по нашите географски ширини са така-наречените Холдански врати. Те представляват еднокрила врата, прерязана хоризонтално наполовина. Последните са много подходящи за най-малките, които постоянно пълзят или тепърва прохождат.

Концепция и финиши на интериорната врата за детска стая

Външният вид на вратата, разбира се, е важен, тъй като освен функционална, тя трябва да подхожда и естетически на останалата част от жилището. Затова обмислете добре цялостната концепция – дали искате вратата да бъде в същия стил и цвят като останалите интериорни врати, или бихте желали нещо по-разчупено. Един вариант би бил интериорната врата на детската да бъде с две различни лица. Едно, което пасва на останалите интериорни врати, а другото в стила на детската стая.

Който и вариант да изберете, детската врата трябва да бъде персонализирана. Обмислете добре какъв финиш искате за вратата на детската стая – цветове и текстури на боята, други повърхностни обработки (като магнитни бои или бои тип „черна дъска“), с които да създадете многофункционална врата. Друг вариант би бил прикрепянето на други елементи към самата врата – детски баскетболен кош, мини футболна вратичка, и тн. Не на последно място, рисунката или стикерът за врати – инициалите или името на вашето дете, любим герой или животно – също са варианти.

Преценете дали пространството позволява да бъде направена мечтаната интериорна врата. Как ще се отваря вратата на детската стая – към коридора или навътре? Какво пространство има зад вратата, когато е отворена?

Звукоизолация

Добрата шумоизолация е съществен параметър за вратите за детските стаи. Този фактор е може би най-важният за стаи на новородени бебета. Традиционните дървени врати без остъкление осигуряват перфектно звукопоглъщане, като може да говорите с изпълнителя за допълнителна звукоизолация.

Безопасност на вратата

Безопасността е един от основните въпроси при избора на интериорна врата за детска стая. По принцип, вратите с остъкление са направени от закалено стъкло. Въпреки това, остъклението не е от най-добрите варианти за детска стая. Важно е при изработката на интериорната врата да бъдат използвани безвредни бои и лакове на водна основа или естествен восък.

В галерията по-долу сме избрали най-различни варианти на интериорни врати за детски стаи, които да използвате за вдъхновение. Консултирайте се сега с представител на SBS Design и ни се доверете с изработката на вашите интериорни врати по поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *