„Japandi“ – новият тренд в интериорния дизайн

Japandi е една от най-нашумелите трендове в интериорния дизайн за настоящата 2022 г. Този стил съчетава в себе си елегантния японски минимализъм със страхотната скандинавска функционалност. Комбинацията пък на свой ред създава семпъл, но елегантен дизайн и спокойна, релаксираша атмосфера.

Видно е, че популярността на това ново течение в дизайна нараства благодарение на перфектната комбинация от функция и форма, създаваща прагматични жилищни пространства, които са и естетически приятни.

Какви са елементите на интериорния стил Japandi?

Стилът Japandi използва изчистени линии, чисти повърхности и естествени материали, за да създаде уютна, но дзен стая, която не изглежда като болнична стая. Japandi се фокусира върху минимализма, но също така се стреми да бъде красив и функционален.

Интериорът в стил Japandi ще включва в себе си рустик елементи, които смекчават „студеното“ пространство. Скандинавската концепция за „хюга“, която се фокусира върху комфорта и уюта, се комбинира с японската философия за „wabi-sabi“, която пък акцентира върху простотата и бавния живот. Резултатът е топъл и привлекателен интериор, който все още изглежда елегантен и изискан.

Интериорите в японски стил ще използват много неутрални, приглушени тонове. Цветовите палитри обикновено включват естествени нюанси, като камък, теракота и бледо небесно синьо. По-ярките цветове се използват умерено, като акцентът е върху неутралните нюанси. По-светлите цветове често се контрастират с по-тъмни акценти, за да придадат дълбочина на помещението.

Природата също има своето място в този стил, отразявайки се в използваните материали. Ратан, бамбук, дърво, глина, стъкло и органичен четкан памук са сред популярните материали, които пасват добре в интериорния стил Japandi. Тези материали биват използвани във всякакви елементи в интериора, включително подове, стени, мебели и орнаменти.

Мебелите на Japandi са премислени и качествени. Често се използват устойчиви, естествени материали, комбинирани със студени метали, за да действат като контраст. Всичко в една стая ще има своето предназначение, като внимание се обръща на всеки детайл за да бъде интериорът проектиран и изпълнен до съвършенство.

Как инкорпорираме стилът Japandi в нашия дом?

Не е необходимо таванско помещение или пълно преустройство на помещение с отворен план, за да внедрим този интериорен стил в нашия дом. Нека започнем с мебелите или просто да редекорираме стаята в съответния стил. Долу сме изредили нашите най-добри съвети за това как да постигнем желания ефект на Japandi.

Стени

На първо място е важно да изберем фини, неутрални цветове за стените, като нюанси на бежово, почти бяло или сиво. Това ще спомогне за отразяването и разпръскването на дневната светлина. Можете също така да помислим и за текстурата на стените. Например грапава мазилка или пък боя/тапети с мек ефект на четка. Това ще внесе по-рустик елемент в контраст с минимализма и ще направи помещението далеч по-уютно.

Мебели

Мебелите в стил Japandi използват естествени материали и цветове, често в органични форми. Например, кръгла дървена масичка за кафе би подхождала идеално на такъв тип интериор, както и проста рамка за легло от масивно дърво или стол от ратан и дърво. Мебелите трябва да включват чисти линии и да бъдат практични; като такива могат да се използват и по-„индъстриал“ елементи, като матови черни метални лампи или крака на столове. Омекотете мебелите Japandi с материи от полиран лен, памук и муселин и меки мебели в неутрални, приглушени цветове.

Интериорни врати

Нека не забравяме и нашите интериорни врати, когато декорираме дадено пространство в стил Japandi. Вътрешните врати в индустриален стил са идеални за японския стил. Черните вътрешни врати също работят като чудесен контраст срещу приглушената, неутрална цветова палитра Japandi. Можем да комбинираме с други черни акценти в мебелите, за да спомогнем наистина за обединяването на всички елементи в интериора на стаята.

Изкуство

Изкуството и орнаментите трябва да се използват в интериорния дизайн на Japandi, за да придадат индивидуалност на пространството. Това, че се стремим към минимализъм, не означава, че трябва да оставим стаите на голи стени. Напротив, можем да подберем произведения, които да подхождат на стила – като например картини с прости, органични форми с приглушени, контрастни цветове. Можете също да включим и японски щампи или абстрактни дизайни. Важно е да се придържаме се към естествените материали за орнаментите и аксесоарите, като в дизайна можем да включим и растения или букети от сухи цветя. Естествено, трябва да бъдем внимателни и да не претоварвате стаята с произведения на изкуството – декорът Japandi трябва да допринесе за това стаята да изглежда уютна, без да изглежда претрупана.

А ако сте в процес на редекорация, разгледайте нашите каталози и се свържете с представител на SBS Design! Можем да изработим подходящите интериорни врати за всеки стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *