Малките детайли: Как да изберете стопер за врата?

Въпреки че са едни от аксесоарите в дома, които биват използвани най-често, стоперите за врата минават незабелязани. Удачно е обаче да обърнете внимание на избора на стопер за врата, тъй като правилният стопер ще ви спести доста главоболия.

Идеята на стопера за врата е да предотврати постоянното блъскане на дръжките на вратите в стените на дома ви и съответно – падането на боя и мазилка. Ако имате стъклени или остъклени врати пък е направо задължително да монтирате стопер, тъй като в противен случай може да ви се наложи изцяло да сменяте врата. Ето какво да вземете предвид когато избирате стопер за врата.

Какви видове стопери има?

Подов стопер: Ако искате да не дупчите стените, подовият стопер може да бъде решението за вас. Те са надеждни и издръжливи във времето, но пък се виждат, когато вратата е затворена. Много са подходящи ако у вас често става течение, понеже подовият стопер може да бъде и магнитен, задържайки вратата за да не се затръшва. Като алтернатива на подовия стопер може да обмислите варианта за буфер, който се монтира на стената. Имайте предвид, че този вид стопери се монтира в точката, където дръжката на вратата прави контакт със стената. Желателно е буферът да не бъде поставен в края на рамото на дръжката, понеже постоянното блъскане на края на дръжката в стената може да създаде луфт в нея и бравата на вратата.

Стопер за дръжка на врата: Този вид стопери са бързо и лесно решение, но пък са може би най-видими. Най-често се правят от силикон и се поставят като халка на дръжката на вратата. Действат като буфер между дръжката и стената, но за разлика от буферите, за които споменахме по-горе, този тип стопери се нанизват на бравата и не изискват никакво пробиване. Друго предимство е цената им, която е значително по-ниска от тази на другите буфери в списъка ни.

Стопер за врата – подпирачка: Ако пък не искате да дупчите абсолютно нищо, класическата подпирачка е също добра опция. При тях няма нужда от монтаж – можете просто да ги вземете и да ги сложите на която и да е врата в дома си. Освен всичко друго, тези подпирачки са аксесоар, който естетически изглежда добре, така че обмислете и този вариант. Към подпирачките спадат и стоперите, които могат да се вклиняват между вратата и пода. Този тип стопери са удачни, поеже не позволяват на вратата нито да се блъска в стената, нито да се затваря. Добър вариант е и за обезопасяването на вратите за току-що проходили деца.

Пружинен стопер – пружинните стопери не са сред най-популярните и използвани у нас. Те представляват право рамо с пружина и гумен връх. Така щом вратата се удари в гумения връх, пружината обира кинетичната енергия на врата и предпазва стената и вратата.

Кой е подходящият стопер за вас?

Изборът на стопер за врата зависи от самата врата, позицията и общия дизайн на помещението.

  • Ако имате декоративни первази, то най-вероятно няма да бъде удачно да монтирате пружинни стопери.
  • Буферен стопер за врата не се монтира ако дръжката на вратата е с извито рамо, понеже това предполага монтажа на буфера в края на рамото на дръжката. Както споменахме по-горе, това ще доведе до луфт в бравата и дръжката и преждевременната им смяна. Един напълно необоснован, а същевременно – не малък разход.
  • Ако подът е с плочки или друга хлъзгава повърхност, внимавайте с избора на подпирачка. Има вероятност стоперът да се плъзга по пода, позволявайки на дръжката да удря стената.

Както виждате, вариантите са много. На какъвто и стопер да се спрете, потърсете такъв, който пасва на дръжката и пантите на вратите ви. Така стоперът ще бъде по-малко забележим. Другата крайност пък, както казахме, да изберете подпирачка, която сама по себе си може да бъде ползвана и като декорация. Помислете за стоперите още при избора на интериорните врати и дръжките към тях.

Елате в някой от офисите на SBS Design и се консултирайте с опитните ни специалисти за цялостно интериорно решение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *