Как най-добре да осветяветим тъмна стая

Причини една стая да изглежда тъмна може да са много. От самото изложение на помещението до невъзможността на естествената светлина да прониква в стаята поради някакъв елемент на декора, който да прекъсва светлинния поток. Ако и вие срещата подобно предизвикателство и искате да направите наличното пространство по-светло, по-долу сме дали няколко съвета за осветяване на стаята.

Заложете на стъклени интериорни врати

Монтажът на вътрешни врати с остъкление или изцяло стъклени врати е чудесен начин да помогнете на светлината да влезе в стаята. Този тип врати ще ослънчат помещението неимоверно много, така че да можете да се насладите на естествената светлина и топлина дори в по-тъмните пространства.

Разбира се, SBS Design разполага с гама от остъкления за врати, които да отговарят на всеки интериор и вкус. Разгледайте нашите каталози и изберете вашата стъклена врата или интериорна врата с остъкление.

Стратегически окачете огледала

Може би знаете, че огледалата могат да помогнат на стаята да се почувства по-голяма, но също така могат да помогнат на тъмната стая да се почувства и по-светла. Закачането на огледало на правилното място ще помогне за отразяването и движението на светлината в стаята.

Опитайте да окачите огледалото близо до или срещу източник на светлина, като прозорец или лампа. Това ще му помогне да отразява и разпределя най-много светлина.

Сменете завесите с щори

Друг начин да озарите тъмната си стая е да премахнете тежките завеси. Те ще абсорбират светлина и могат също така да блокират навлизането на светлина в стаята. Щорите, от друга страна, могат да бъдат чудесен вариант, тъй като ще се приберат почти напълно, когато не се използват. Това означава, че максималното количество естествена светлина може да влезе в стаята.

Като алтернатива – в случай, че не харесвате щорите – може да изберете леки, ефирни завеси. Прозрачният материал ще бъде чудесен за пропускане на максимално количество светлина, но може да не е подходящ в спалня, където искате тъмнина през нощта.

Изберете светла цветова схема

Докато стаите, декорирани в по-тъмни цветови палитри, могат да направят изявление, ако целта ви е да увеличите светлината в помещението, трябва да се стремите към по-светла цветова схема. Това не значи задължително да заложите на бялото. По-светлите неутрални тонове като бежово или сиво или дори пастелни нюанси могат да бъдат страхотни, за да направят една стая по-светла.

Ако тъмните цветове са част от вашия интериорен стил, съчетайте ги със светли цветове, за да направите контраст. Например изберете бели стени, бял таван и бял под с черни мебели и черни вътрешни врати, за да създадете силен контраст и остро усещане. По този начин можете да добавите и малко драма към стаята, като същевременно я запазите лека.

Осветете помещението нагоре – във височина, не надолу

Когато избирате осветление за вашата тъмна стая, потърсете осветителни тела, които изпращат светлината нагоре, а не надолу. Лампите и осветителните тела, които хвърлят светлина надолу, могат да направят стаята по-сенчеста. За разлика от това, осветителните тела, които насочват светлината нагоре, ще разпространят светлината по-добре из помещението.

Ако вашите стени и таван са светли, те ще могат да отразяват светлината още по-добре. Ако в стаята не влиза достатъчно естествена светлина, използването на лампи и осветителни тела по този начин може да бъде чудесно решение, за да направите така, че интериорът да се усеща по-малко муден.

Добавете деликатни аксесоари

Аксесоарите, които избирате, за да украсите стаята си, могат да окажат голямо влияние върху това колко светла и лека е тя. Трябва да избягвате всичко твърде тежко, което ще абсорбира светлината.

Вместо това изберете орнаменти и аксесоари, които ще помогнат за подобряване на светлинния поток. Металните елементи, като бронзов обков, ще отразяват светлината и ще изглеждат прекрасно върху осветителни тела и лампи. Деликатните стъклени орнаменти също могат да ви помогнат да направите стаята по-ефирна. Те позволяват на светлината да преминава и да се разпространява из стаята.

Заложете на минимализма

Колкото повече предмети има в една стая, толкова повече неща ще абсорбират светлина и толкова повече сенки ще хвърлят. Така че тъмната стая може да бъде идеалната възможност да експериментирате с минимализма.

Поддържането на декорациите семпли и изчистени ще ви помогне да направите стаята по-светла и проветрива. Минимализмът не означава, че изобщо не можете да внесете индивидуалността си в стаята. Например, вместо голяма празна стена, изберете едно голямо произведение на изкуството, което да окачите на стената.

Изберете гланцови покрития

Цветът със сигурност ще окаже влияние върху това колко светла е стаята ви, но и покритието също играе важна роля. Матовите покрития могат да абсорбират много светлина. Вместо това изберете лъскави покрития на боята, за да помогнете за отразяването на светлината.

Ако силният гланц не е за вас, можете да изберете по-фин, мек блясък. Това ще помогне за разсейването на светлината по повърхността, вместо да я абсорбира напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *