Кратка история на чукалото за врата

Чукалото, макар и вече позабравен аксесоар, е било част от цялостната визия на входните врати в продължение на векове. Това е и може би първото нещо, което изплува в ума на човек, когато опита да си представи старинна врата. То придава по-различен и завършен вид на вратата и я превръща от нещо чисто практично в аксесоар, послание – лицето на дома. А разнообразието на чукала за врата е просто невероятно – те варират от най-обикновени метални халки до истински произведения на изкуството.

История на чукалото за врата

Чукалата за врата имат „тъмно“ минало, а историята им започва недалеч от нашите географски ширини. Смята се, че в Древна Гърция робите са били оковавани във вериги, закачени за входната врата с голям пръстен, поставен на метална пластина. В случай че робът заспивал пред вратата, гостите използвали големия пръстен (чукалото) за да го събудят и привлекат вниманието му, или това на стопанина на къщата.

Римляните пък продължили да използват чукалото, а упортебата му се разпространила из империята. Tежките чукала станали начинът, по който гостите известявали пристигането си.

И така, около XVI век чукалото вече е задължителен аксесоар на входната врата във Великобритания. През следващите векове тя ще се превърне в най-голямата империя в човешката история, пренасяйки част от културата и привичките на поданиците си (включително и употребата на чукалото) и в останалата част на света. По това време чукалото е доста елементарно като визия. С напредъка на уменията на ковачите обаче, по-заможните хора могат да си позволят и по-детайлни чукала.

В началото на Джорджианската епоха (1714 – ок.1830-37) чукалата по входните врати са все още семпли. Те се правят от чугун и боядисани в черно. През XIX век чукалата придобиват дори по-голяма популярност и започват да се изработват все по-сложни форми. Често приемат формата на лъвови глави, изработени от месинг или бронз. Към края на Джорджианската епоха месингът става основният материал, от който се изработват аксесоари за врати, включително и чукала. През Викторианската епоха чукалата остават като знак за обществено положение, въпреки че някои са заменени от звънци с камбанка (Bell pull system) – предшественикът на модерните звънци.

Еволюцията на чукалото

Колкото по-детайлни стават чукалата за врата, толкова по-големи възможности се откриват и за визията им. Често пъти те биват вдъхновени от митологията и религията. В Китай например, чукалата често биват изработени във формата на дракон – символ на сила и добър късмет. Главата на лъв пък става много популярна през XIX век, особено във Великобритания, и си остава предпочитана и до днес.

Друг много красив дизайн на чукалото е формата на ръка. Смята се, че то произхожда от Мюсюлманския свят и символизира Ръката на Фатима, считана за символ на закрила.

С времето, както споменахме, дизайнът на чукалата става невъобразимо разнообразен. Самите чукала пък се превръщат повече в аксесоар, който радва окото, не чак толкова в нещо практично. В галерията по-долу може да се насладите на голямото разнообразие от чукала и да почерпите вдъхновение.

Кои са вашите любими чукала за входна врата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *