​Най-популярните тенденции в интериорния дизайн, с които да влезете в 2024 година

Вече сме преполвили годината и е ясно какви интериорни тенденции ще определят 2024 година. В следващите редове ще ви разкажем за някои от любимите нови и съществуващи тенденции, с които да влезете в предстоящата година.

Допамин декор

Допаминовият декор е тенденция в интериора, която става все по-популярна, особено заради широкия достъп социалните медии в TikTok и Pinterest. Тази забавна тенденция цели да внесе щастие и топлина в домовете ни. Допаминовият декор ще изглежда различно за всеки, тъй като целта му е да покаже личността на човек.

Това е антитезата на модерния минимализъм – обединяващ фактор за допаминовия декор ще бъде използването на ярки цветове, смели шарки и интересни текстури. Спецификата ще зависи от вашите лични вкусове; може би ще предпочетете жив килим с геометрични шарки или ярко оцветена тапицерия или уникални орнаменти и изкуство.

Съчетаването на допаминовия ви декор с по-приглушени стени в пастелни цветове може да помогне да предотвратите усещането, че стаята е прекалено много – но ако „твърде много“ е точно вашият стил, не се колебайте да боядисате стените в любимия си смел цвят. В края на краищата става въпрос за това, което ви носи допамин.

Комфорткор

Стилът Комфорткор е свързан с допаминовия декор, тъй като целта му е да носи щастие, но тази тенденция има по-спокоен подход. Става въпрос по-малко за това как изглежда стаята, а повече за това как се чувствате вие в нея. В стая с комфортен стил можете да се съсредоточите върху топли, неутрални тонове, които носят усещане за релакс.

Ще има акцент върху материалите – помислете за меко обзавеждане и тапицерия, като кадифе и изкуствена кожа. В стаята в стил Комфорткор трябва да избягвате острите ръбове и подчертаните линии. Вместо тях, насочете вниманието към по-меки, заоблени ръбове. Ще искате да създадете стая, която е наистина удобна, така че помислете за тези завършващия щрих. Например естествена дървена поставка за баня или много свещи за спалнята.

Цветно напояване

Цветното напояване е тенденция, която съществува от няколко години, но изглежда става все по-популярна през 2023-та. Това ни кара да мислим, че тенденцията ще влезе и в следващата година. С цветното напояване ще боядисате всичко в стаята в един и същи цвят – стените, тавана, первазите, радиатора и дори вътрешната врата. Можете дори да отидете една крачка по-напред и да изберете мебели в същия цвят.

Напояването с цветове може да бъде смело изявление, но също така помага да направите стаята по-светла и по-ефирна, особено когато използвате по-светъл или пастелен цвят. От друга страна, можете да създадете уютен пашкул на стая, като наситете цвят с по-тъмен нюанс, като изумрудено зелено или наситено морско синьо.

Не е необходимо цветното напояване да се извършва в абсолютно същия нюанс. Можете да добавите дълбочина към стаята, като изберете от цветова палитра. Например светло жълто за стените, по-тъмно жълто за панели и дървена дограма и почти бяло жълто за тапицерия. Това би допринесло за сплотеността на обляната в цветове стая, но в повече измерения.

Устойчиви материали

Използването на устойчиви материали е друга тенденция в интериорния дизайн, която може да не е съвсем нова, но продължава да става все по-популярна в световен мащаб. В сърцето на този тренд стои използването на материали, които са добити от устойчивото развитие, както и рециклирани такива. Това може да са мебели, които са преработени и преназначени или мебели, изработени от нови с материали от устойчиви източници.

Устойчивите материали са полезни не само за планетата, но и за нашите домове. С акцент върху естествените материали, те често могат да внесат усещане за спокойствие в стаята. Важно е да отбележим, че те спомагат създаването на „дзен“ среда. Устойчивите материали също често могат да бъдат тема за разговор в стаята – особено ако имате необичаен или уникален рециклиран/преработен централен елемент (някакъв вид мебел или творба).

Топли естествени тонове

Когато мислим за цветовете на настоящата година, топлите естествени тонове са изключително популярни. Те включват земни тонове и тонове на залеза, като цвета на годината – Viva Magenta на Pantene, изразителен, ярък цвят.

Ако търсите по-малко ярки нюанси, земните теракоти и меките червени също се оказват популярни и съвпадат с тенденцията за устойчиви материали за създаване на интериор с естествена тематика. И спокойните, топли неутрални нюанси също бяха популярни през 2023. Чрез тях можем да създадем лека и проветрива среда, където да се отпуснем и релаксираме. Комбинирайте с топли дървесни акценти, за да създадете перфектния спокоен интериор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *