Как ефективно да разделим хола от кухнята?

Многофункционалността е ключът към добрия дизайн в малките домове, но какво се случва, когато искаме да създадем по-малки и по-уютни пространства в рамките на отворения дизайн? Има няколко начина да го постигнем. При това, можем да го направим без да харчим твърде много. На разположение имаме и някои семпли решения, които в никакъв случай няма да се набиват на очи, но определено ще постигнат целта.

В малките апартаменти и къщи, където всекидневната и кухнята са една до друга, човек често изпитва нужда от разделяне на пространствата, поне визуално. В днешната статия ви представяме няколко идеи за това как да ефективно да отделите даденото помещение на две части с различна функция.

Плъзгаща се преграда

Едно от най-логичните и същевременно красиви решения е поставянето на интериорна врата. Не каква да е врата, разбира се – идеята е вратата да бъде достатъчно голяма за да могат двете пространства бързо и лесно да преливат в едно, и обратното. Порталните плъзгащи врати са страхотен избор. А вариантите за дизайна на самата врата са много и зависят от цялостния интериор на жилището. Те могат да бъдат стъклени, ако едното помещение е по-осветено от другото или дървени – когато търсим повече „топлина“ в дизайна на вътрешното пространство, което пък на свой ред предлага редици други възможности. Разгледайте галерията и каталозите ни за да придобиете по-добра представа за това какъв тип врати можем да избработим за вас.

Подредба на меката мебел

Най-компактните пространства често биват разделяни единствено посредством подредбата на мебелите в помещението. Например, ако направим така че меката мебел в хола да е обърната с гръб към кухненската част на помещението, ще получим желания ефект, създавайки една невидима преграда. Естествено, това е подходящ избор за малки жилищни площи, особено по-тесни такива. Нагледен пример за това разделение може да видим в много от шоурумите на ИКЕА.

Кухненски остров

Използването на кухненски остров между кухнята и трапезарията/хола е страхотна алтернатива. Освен че изглежда добре, кухненският остров добавя и страшно много полезно пространство за съхранение, както и допълнителни работни плотове. Наред с практическите предимства на кухненския остров, последният прави цялостния декор по-привлекателен. Островът ви позволява да останат част от разговора докато приготвяте храна в кухнята или разчиствате след вечеря, докато визуално разделя помещението на две функционални части.

Частична/декоративна стена

Като казваме „стена“, не си представяйте плътна стена от тухла или дори гипсокартон. Тук по-скоро става дума за декоративен разделител под формата на дървено оребрение или подобна структура. Примери за това може да видите в галерията по-долу. Този разделител може да бъде и по-функционален – приемайки формата на етажерка, например. Това, разбира се, важи особено много за по-малките помещения, където допълнителното място за съхранение никога не е излишно.

Килим

Когато мислим за разделянето на пространството, по-скоро се сещаме за декор във вертикалната равнина; търсим нещо във височина, мебел, рафт и тн., което да раздели стаята. Обаче килимът също може да послужи за визуален разграничител между помещенията. Това е удачна и по-бюджетна опция на фона на предходните предложения, която е семпла, но и същевременно много ефективна.

Текстура на стената

Понякога простичките решения са и най-удачните. В този ред на мисли, освен килимите, преходът между двете функционални части на помещението може да бъде направен и посредством използването на различни текстури на стената. Какво имаме предвид тук? Частта от стената, на която е монтирана кухнята, може да бъде боядисана, а останалта част (която помещава холното обзавеждане – най-често дивана) може да бъде декорирана с тапет, декоративна тухла, или декоративно дървено пано. Така двете помещения отново се разделят визуално без да бъде отнето място.

Сблъсквали ли сте се с подобно предизвикателство в декорацията на вашето жилище? Какъв вариант избрахте вие за отделянето на двете функционални пространство? Ще се радваме да разберем в коментарите под поста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *