Основни разлики между интериорни врати от ламиниран и фурнирован МДФ

Ламинатът и фурнирът се радват на нарастваща популярност в последно време. Със своята гъвкавост, многофункционалност и способността си да се вписват във всеки дизайн, тези два материала се превърнаха в страхотна алтернатива на масива. Освен всичко друго са и относително щадящи за околната среда. Докато ламинатите освен за врати се използват и за подове, кухненски шкафове и т.н., приложението на фурнира е основно в производството на врати. А каква точно е разликата между тези два материала, вижте в следващите редове.

Какво представляват ламинирания и фурнирования МДФ и по какво можем да ги различим?

За тренираното око, разликите между МДФ интериорни врати от ламинат и тези от фурнир е очевидна. За масата клиенти и нетренираното око обаче, двата типа материал трудно могат да бъде разграничени един от друг. Съществена разлика между двата остава цената. А тя често е и важен фактор в избора на интериорни врати. С изключение на обшивката на самата врата, вътрешността е напълно еднаква. Така че изборът фактически е между два вида облицовка – фурнир и ламинат.

МДФ ламинат

Най-просто казано, ламинатът е повърхност, направена да изглежда като истинско дърво, но обикновено изработена от пластмаса и залепена към композитна основа. Другото име на ламината е технически фурнир – както казахме, това не е естествен материал (за разлика от фурнира). Ламинатът се изработва така че да наподобява истинско дърво – с цветове и фладер (дървесна шарка), които правят ламината практически неразличим от естествения фурнир. Докато обаче фурнирът притежава уникални шарки, дело на природата, листите ламинат са еднакви (при серии на едни и същи производители).

Цената на ламината е по-ниска, понеже това е материал, които се синтезира изкуствено. Това е по-малко трудоемък процес в сравнение с добива на естествен фурнир. Технологията на изработка пък прави ламината практически неизчерпаем, което е друг важен фактор в ценообразуването. Едно от предимствата на ламината е високата му устойчивост и произтичащият от нея по-дълъг експлоатационен период.

МДФ фурнир

От друга страна, фурнирът е естествен материал. Този покриващ материал се разбичва посредством специализирани машини, към които се подава предварително ообработена дървесина на трупи. Машината прави паралелни срезове на дървесния труп като резултатът е тънък лист дървесина. А в зависимост от вида дървесина, която се разбичва, и посоката на рязане, листите фурнир имат различен фладер и цвят.

Цветът на фурнира може в последствие да се промени. За целта се ползват различни байцове или лакове, но фладерът си оставя постоянен и уникален за дадения лист фурнир. Затова може да се каже, че всяка интериорна врата от фурнирован МДФ е уникална.

Кой материал да изберем за изработката на интериорни врати?

С новостите в проектирането и декорирането се наблюдава тенденция към избор на по-функционалните и изчистени интериори. В днешно време те определено са предпочитани пред интериорите с повече орнаменти и по-сложни детайли. Затова и ламинатите и фурнирите набират все по-голяма популярност.

Трудно е обаче да се каже кое покритие да изберете – всичко опира до вкус и цена. А задачата на консултантите на ЕС БИ ЕС Дизайн е да ви предложат достатъчно голям избор от финиши на вашите вътрешни врати и да ви дадат съвет и препоръка на база на предпочитанията и бюджета ви. Направете правилния избор и посетете някой от нашите магазини с шоуруми във Варна, Шумен или Бургас. Тук може да видите готови врати и покрития. Може да използвате и нашия онлайн визуализатор, с който да направите дизайн за вашите интериорни врати. Изпратете ни готовия проект лесно и бързо през сайта ни и вземете оферта за проекта си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *