Как да сачетаем модерното с класическото в нашия интериор

Успешното съчетание на два толкова различни един от друг стила, каквито са модерният и класическият, може би изглежда невъзможно и плашещо на първо четене. Но предизвикателството не е толкова голямо, колкото си мислите ако се вслушате в правилните съвети. А резултатите са гарантирани.

Не сте сигурни откъде да започнете?

Най-доброто място, от където да трябва да започнем новия проект по комбинирането на модерното с класическото в интериорния дизайн, е правилната оценка на това, с което ще работим.

Първата стъпка е да преценим кой от двата стила – модерен или класически – ще бъде доминиращият в нашия дом. Това, естествено, ще бъде водещото и в избора на мебели. Доминантният стил ще постави основите в цялостния интериорен дизайн, и ще позволи да подберем елементи в другия стил, които да контрастират. Така постигаме желания ефект.

Ако например „бялото платно“ е къща със старинни корнизи, облицована с тухли камина или красива дървена ламперия по стените, която просто трябва да се освежи, то тези елементи могат да залегнат в основата на проекта. Добър вариант би бил те да се съчетаят с красиви портални интериорни врати и селекция от индустриални и модерни мебели. За врати по ваш вкус, които да пасват на визията за интериора, доверете се на SBS Design. Ние ще изработим интериорни врати по ваш вкус, така че да се връзват с цялостната визия за интериорното пространство.

Изберете цвят за акцент

Може безпроблемно да съчетаем старото и новото в дома си с акцентен цвят, който осигурява фон на планове ни за интериора. При избора на цвят трябва да бъдем малко по-сдържани. Неутралната цветова палитра често е много по-добър вариант, който прави така, че парченцата от пъзела – модерните и класическите интериорни елементи, наистина да си паснат.

А неутралното съвсем не означава скучно! Използвайки цвета за създаване на неутрален фон на интериорния дизайн, означава, че можем да бъдем по-смели с подбора на ключови мебели. Диванът, например, може да бъде в модерен стил, в ярки цветове, в комбинация с класически мебели.

Съветът за избор на по-неутрални тонове важи и за подови настилки и дограмата. Светлите дървесни тонове могат да стоят много добре на врати и первази в стая в класически стил, която планирате да обзаведете с модерни мебели. Или пък можете да изберете черни двукрили интериорни врати, които да контрастират с класическите елементи в помещението.

Имате ли акцент в интериора?

Независимо дали става въпрос за много обичана мебел, произведение на изкуството, осветително тяло или дори отличителна структурна характеристика, като стълбище, всеки интериор трябва да има някакъв акцент. Затова при планирането на интериора трябва да помислим за това как най-добре да покажем акцента в стаята, за да привлечем вниманието към него.

Бъдете смели с декоративните аксесоари

С ясен фокус върху доминиращия стил в помещението и ключовите мебели на място, време е да проявим още малко творчество с декоративните елементи. Тук отново е възможна комбинацията на класически и по-модерни елементи.

Килимите са страхотно решение да завършат крайната визия – без значение дали избираме ретро килим, за да допълним дизайн на стая с модерни мебели, или разчитаме на голям геометричен принт, за да добавим доза модерна индивидуалност към класическата визия.

Трябва също така да помислим за добавяне на текстура в стаята с набор от естествени тъкани и облицовки, като кожа, вълна и лен, които можем да използваме като декорация на прозорци, възглавници или покривки, за да подсилим усещането за завършеност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *