Защо е необходимо да съгласувате интериорния дизайн с дизайна на вратите

Когато планирате интериорния дизайн на помещение, било то жилищно или офис пространство, трябва да имате ясна представа за крайната му визия. Обаче, независимо дали сте интериорен дизайнер, строител или просто сте се захванали с ремонта на жилището си, истината е, че често интериорните врати остават на заден план при плана на ремонта. Това е проблемно, понеже наистина е от съществено значение вратите да си подхождат с всичко останало в дома или офиса ви, от пода до тавана. Няма смисъл да влагате толкова време и усилия в създаването на интериора на дадена стая, ако мебелировката и подът не са в синхрон с вратата, която води към това пространство. Затова в този пост сме ви подготили няколко съвета, които да ви помогнат с избора на нови вътрешни врати.

Един дизайн

Бяла кухненска врата в синхрон с кухненски шкаф

Източник: Pexels

Напоследък много хора предпочитат един и същи дизайн за всички врати в жилището си. Това има много предимства, като създаването на чувство за последователност и хармония из целия апартамент или къща. И с наличието на различни варианти за покритието на вратата – фурнир, ламинати или боя -може да постигнете различни вариации на един и същи дизайн врата.

Ако решите да се придържате към този подход, уверете се, че вратите на различните помещения ще са в синхрон с подовите настилки в различните стаи. Не само това, важно е да си пасват и с избраните цветове и шарки на тапетите или боята на стените в помещението. Например, в кухнята ви, бихте ли искали покритието на вратата да бъде същото като това на масата или кухненските шкафове? В най-общи линии, два вида мебел, които почти съвпадат по цвят (но не съвсем), ще се набиват на очи много повече отколкото, ако са в тотално различни цветове или по-друг начин казано – контрастират. Така например, MDF врата с покритие от ламинат с цвят на дъб няма да подхожда на ламинирана подова настилка с малко по-различен нюанс на дъба. От друга страна, същата врата може да стои страхотно с тъмно сиви плочки в кухнята.

С други думи, изберете цветове, които се допълват вместо да се опитвате да направите така, че всички цветове строго да съвпадат един с друг. Така ще постигнете дълбочина в цялостната визия на интериора, а не монотонност.

Модерното сиво

Източник: SBS Design

Сивото продължава да е все толкова модерно в интериорния дизайн, а интериорните врати не правят изключение от това правило. Така една сива MDF врата с покритие от ламинат или боя е модерна класика, която може да придаде допълнителна свежест на интериора.

Преди да изберете този тип врати, обаче отново помислете за подовите настилки в жилището, както и за цялостната палитра на интериорния дизайн.

Сивото е страхотен цвят за врата, понеже се съчетава добре със широк спектър от бои за стени и стилове мебели, но има някои видове подови настилки, с които сивото просто няма да стои добре. Или, ако стените ви са боядисани в сива боя, по-добре да изберете бял цвят за вратите. Старайте се да не се сливат прекалено много нещата.

Съчетаване на ламинирани повърхности

Една от най-приятните черти на ламинатите е еднаквостта на повърхностите. Някои хора предпочитат по-грубата повърхност на естественото дърво, докато други виждат привлекателността на гладката и изчистена от орнаментика повърхност на ламината. Всичко е до личното ви предпочитание.

Важно е да знаете обаче, че двата типа повърхности не се съчетават добре една с друга. Ламинираната MDF врата може би няма да е най-добрият вариант за комбинация с рустик плочките на пода в кухнята. Така че преценете как искате да изглежда завършеното вътрешно пространство преди да вземете врата, която няма да подхожда на плочките, или плочки, които няма да си ходят с вратата.

Различни врати

Някои хора пък предпочитат да изберат различни видове врати за различните стаи в дома си, създавайки по-индивидуално усещане във всяко от помещенията. Така например може да изберете плъзгаща врата за хола, стъклена за банята и MDF врати за различните помещения в дома си.

Ако искате да пробвате подобна комбинация, следвайте същия принцип, който споделихме по-горе. Вземете предвид пространството покрай вратата – особено подовата настилка – за да се уверите, че вратата ще е в хармония с останалата част от обзавеждането.

А ако искате още полезни съвети за дизайна и избора на интериорна врата за вашия дом или офис, нашите експерти са насреща! Свържете се с нас по имейл или телефон, или елате в някой от нашите магазини и шоуруми във Шумен, Варна, Русе и Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *