Най-големите врати в света

Вратите идват във всякакви чудновати форми и размери, а тази седмица решихме да ви срещнем с най-големите 3! Вратите в списъка ни са впечатляващи и наистина научихме нещо ново докато подготвяхме настоящата статия. Та в този ред на мисли, силно се надяваме и тази седмица да ви поднесем интересна и полезна информация.

#1 Вратите на VAB (Vehicle Assembly Building)

Въпросната сграда е най-голямата постройка в Космическия център Джон Ф. Кенеди, част от инфраструктурата на НАСА. По мащабите си Виикъл/Въртикъл Асембли Билдинг е просто чудовищна. Построена е през 1965 година, като по това време е била най-голямата сграда по обем. Повече от 5 десетилетия след това, сградата все още е сред петте най-големи по обем в света. Друг рекорд, който VAB държи е за най-голяма едноетажна сграда в света. Тук е конструирана и най-високата, тежка и мощна ракета пускана някога в експлоатация – Сатурн V (на англ. Saturn V). Много може да се изпише по темата, но да минем към същественото …

Както може би се досещате, VAB е известна и с нещо друго – тя е дом на най-големите врати произвеждани някога! Те са 4 на брой, като височината на всяка една от тях е невероятните 456 фута или 139 метра. Всяка врата е направена от 4 хоризонтални и 7 вертикални панела. За сравнение, най-високата сграда в България е 126 метра – с цели 13 метра по-ниска от вратите на VAB. Друг интересен фактор за четирите най-високи врати в света е, че тяхното пълно отваряне или затваряне отнема 45 минути.

#2 Вратите на Космическия център Танигашима

Вратите на Виикъл Асембли Билдинг (VAB) на Космическия център Танигашима държат рекорда на Гинес за най-големите плъзгащи врати в света! Всяко крило на вратата е високо 67.5 метра, широко 27 метра и цели 2.5 метра дебело. Теглото на отделните крила, пък е невероятните 400 тона. Освен колосалните размери на вратата, интересен е и подходът, който инженерите предприемат при конструирането на вратата. Плъзгащата врата е направена специално за да може сградата да побере ракетата H-II A и е вдъхновена от Японската архитектура и по-специално – стиловете Фусума и Шоджи. На пръв поглед замисълът изглежда елементарен, но размерите и теглото на цялата структура вкарват много неизвестни в уравнението. Затова, още на етап “дизайн”, инженерите, които работят по плъзгащата врата планират и анализират всякакви сценарии.

А защо плъзгаща врата? Първоначално за проекта са били разгледани три варианта – плъзгаща врата, окачена врата и портална с две крила. Според инженерите, чисто технически всеки един от вариантите би бил възможен. Другите два типа врати, обаче имат някой недостатъци, които липсват при плъзгащите врати. Така например, при окачената врата теглото на конструклцията се оказва проблемно. Производителите обмислят намаляване на теглото на крилата, но това идва за сметка на здравината. Порталната врата решава проблема с теглото, но пък от своя страна изисква по-сложен механизъм за отваряне и затваряне. Друг сериозен проблем е, че и двата типа са уязвими на тайфуните, които често удрят Танигашима. След внимателно обмисляне на вариантите, от Кавазаки – производителят на вратите, вземат решението да бъде използван принципа на плъзгащите японски врати.

#3 Стъклените врати на Ю Ес Банк Стейдиъм

През 2016 врати отвори най-скъпият стадион в света – Ю Ес Банк Стейдиъм, дом на Минесота Вайкингс. Стойността на спортното съоръжение е малко над милиард – 1,061 милиарда щатски долара, правейки го и първият стадион в света, който надхвърля един милиард. По-интересното, обаче безспорно е конструкцията на съоръжението. Още със започването на строежа, покривът на стадиона става центъра на вниманието. Той е с площ от 22 296 квадратни метра и е изцяло прозрачен, като конструктивното решение е наистина впечатляващо.

 

US Bank Stadium със затворени стъклени врати

Източник: Wikipedia

По-встрани обаче остават петте врати на стадиона, които, без да преувеличаваме, са уникални. От архитектурното бюро HKS, на което е възложен проектът, целят в съоръжението да влиза колкото се може повече естествена светлина. Така, вратите биват изработени от стъкло и са в синхрон с прозрачния покрив. Бидейки вътре в стадиона, човек има усещането, че е навън! Вратите са въртящи, като всяка врата се състои от едно крило, което се върти около една ос в центъра на вратата. Всяка от петте врати е с широчина от 55 фута или близо 17 метра, а височината им варира от 75 до 95 фута или 23 до 29 метра. Стъклената повърхност на вратите е 2787 квадратни метра, а цялата конструкция тежи 40 000 тона.

Самата идея за поставянето на такива врати крие доста рискове. Колосална сграда, каквато е стадионът, търпи разширение и свиване под влиянието на различни фактори, като температура, влага и други. Но вратите трябва да бъдат вградени в стена, а размерите на конструкцията трябва да бъдат пресметнати така, че те да се затварят плътно и да работят! Та от гледна точка на конструкция, изработка и монтаж, тези пет врати са истински подвиг на инженерната наука.

Още интересни и полезни статии четете на нашия фирмен блог!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *