Практични съвети за обезопасяване на интериорни врати

Влизането на новороденото бебе в дома е едновременно вълнуващо и леко страшно преживяване за всеки нов родител. През първите няколко месеца от живота си бебето дори не може да държи главата си изправена. С течение на времето обаче нещата се променят коренно, като само след няколко кратки месеца дребосъкът започва да пълзи навсякъде. Тук идва и моментът с обезопасяването на мебели, врати, прозорци и така нататък. При обезопасяването трябва да обърнете внимание на няколко ключови области. Контакти, остри ъгли и, разбира се, интериорните врати. В следващите редове ще разгледаме именно вариантите за обезопасяването на вратите във вашия апартамент или къща.

Предпазване от затръшване на врати

Бяла двукрила интериорна врата и бяла стена

Често малките пръсти или ръчички могат да пострадат при тръшването на вратите. При това не е задължително някой да блъсне вратата или да я затвори по-силно. Ръчичката на детето може просто да се окаже между вратата и касата, когато в къщата стане течение например. Решението в случая е елементарно и идва под формата на предпазител за врата, който предотвратява затръшването. Гуменият предпазител се поставя в горната част на вратата като предотвратява пълното й затваряне. Така се получава един буфер между интериорната врата и рамката ѝ, а пръстите на детето няма да пострадат. Цените на тези предпазители варират, но в общи линии не надвишават 8 лева за брой. Със същия успех може да сгънете една кърпа за ръце и да я поставите върху вратата. Ако пък не държите вратите в дома ви да са постоянно затворени може да ползвате гумени предпазители за застопоряването им.

Затваряне на вратите

Друг сигурен начин да предпазите децата си от потенциалните рискове в дома си е просто да държите вратите затворени или заключени. Поне в началото децата няма да могат да стигат дръжките сами, така че това е най-лесният и удобен начин да ги държите настрана от опасността. Ако интериорните ви врати не се заключват, може би това е моментът да помислите за смяната им или поне за смяна на бравите и дръжките с такива, които могат да се заключват.

Брава и ключалка на кяфява фурнирована врата снимана в близък кадър;

Важно: Не заключвайте вратите освен ако вие не сте в стаята! При никакви обстоятелства не оставяйте детето само в заключена стая.

Друг вариант за обезопасяване е монтажът на ограничители, които не позволяват дръжките на вратите да се натискат. Така самата врата не може да бъде отваряна от децата. Отключването на механизмът става лесно – с натискането на таен бутон или лостче. Този тип механизми са сравнително лесни за инсталация, и биват два типа. Първите изискват свалянето на дръжката, монтаж на механизма и повторното поставяне на дръжката. Другият вид механизми за обезопасяване на дръжки са самозалепящите. Монтажът на този втори тип предпазители е елементарен, но свалянето им оставя следи по вратите, които се почистват по-трудно.

Освен обезопасяването и заключването на интериорните врати, уверете се, че вратите на шкафовете, където държите препаратите за почистване или други опасни предмети също са заключени. Най-удобният начин за обезопасяването на този тип врати е монтажът на устройство за заключване на шкаф. В момента на пазара има голямо разнообразие от този тип продукти, подходящи за различни видове дръжки на шкафове. Те са лесни за монтаж и същевременно осигуряват достатъчна безопасност.

Стъклени интериорни врати

Стъклените врати също представляват потенциален риск за малчуганите. За щастие обаче, има мерки, които може да предприемете, за да обезопасите и стъклените интериорни врати. На първо място, ако искате да сложите такъв тип интериорни врати, но се притеснявате за малчуганите, помислете и разгледайте матирани или други дизайнерски стъкла с шарки. Важното в случая е стъклото да бъде лесно забележимо. Това на пръв поглед елементарно решение ще предотврати опасни инциденти. Ако обаче вече имате стъклени врати с изчистени стъкла, то помислете за залепващи се стикери. Има различни видове, които лесно се залепят за стъклената повърхност и след това не оставят следи при премахването им. Тези стикери могат да бъдат поставени долу-горе на височината на погледа на детето ви, за да може то да разбира дали вратата или прозорецът са отворени или затворени. Този тип стикери са подходящи както за стъклени интериорни врати, така и за плъзгащи врати и френски прозорци.

Освен много ефективна при обезопасяването на интериорните врати, имплементацията на методите по-горе няма да промени визията на вратите ви. Всъщност, инвестицията във висококачествени интериорни врати е препоръчително! С малко дете вкъщи ще ви трябва издръжлива врата, която да устои на продължителното използване. За целта, SBS Design ви предлага изработка на вътрешни врати, изработени по поръчка, специално за вашите нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *