10 течения в интериорния дизайн, какво представляват и как да ги създадем

Има всякакви тенденции в интериорния дизайн, като много от тях влизат и излизат от мода с течение на годините. И когато става въпрос за интериорен дизайн, правила няма! Затова и обичаме да експериментираме с различни стилове и комбинациите помежду им. Ако искате и вие да преобразите дома си с даден стил, но не сте сигурни какво включва той, по-долу сме синтезирали най-важното, което трябва да знаете, за 10 популярни течения в интериорния дизайн.

Сканди

Scandi или скандинавските интериори са вдъхновени от изчистените линии и функционалност, традиционно срещани в страни като Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Цветовата палитра обикновено е светла и ярка, с бледа, пепелява дървесина и приглушени неутрални нюанси. Целта на скандинавския интериор е стаята да се чувства лека и ефирна, може би като отговор на дългите тъмни зими в тази част на света. Мебелите трябва да са елегантни и функционални, с акцент върху дървените елементи. Фотьойлите обикновено са частично тапицирани, а не изцяло покрити. Някои материали могат да се използват за омекотяване на външния вид, като килими от овча кожа. Като цяло, стилът Scandi възприема подхода „по-малкото е повече“, граничещ с минималистичния вид, но като същевременно цени чистия и красив дизайн.

Japandi

Интериорният дизайн на Japandi е подобен на стила Scandi; всъщност това е комбинация от японски стил и скандинавски стил. Целта на интериора на Japandi е да създаде спокойна, подобна на дзен среда, с цялата функционалност на дизайна на Scandi заедно с топлия, естетически приятен японски дизайн.

Интериорите на Japandi ще се съсредоточат върху изчистени линии и простота, отново клонейки към минималистичен вид. Цветовата палитра обаче ще бъде по-топла и ще включва повече разнообразие от естествени текстури, включително камък, топло дърво, ратан и стъкло. По-тъмните акценти ще бъдат използвани в цялата стая, за да се създаде повече дълбочина. Художествените произведения могат да включват органични, абстрактни форми, като същевременно се придържат към по-приглушената, неутрална цветова палитра от черно, сиво, кафяво и бяло.

Котиджкор

Интериорният дизайн на Котиджкор включва всичко, което харесвате в дизайна на една селска къща, за да създаде уютно и гостоприемно усещане. Той е вдъхновен от по-простите времена, романтизирайки британската провинция и селския начин на живот.

Интериорът на Котиджкор ще включва естествени материали. Помислете за големи дървени маси за хранене, селски дървени кухненски работни повърхности, каменни подове и много зеленина и растения. Античните мебели могат да допринесат към усещането за целенасочен безпорядък на очарователна вила, а ретро килимите могат да добавят топлина. Наслояването на килими с различни шарки пък може да направи уютна и спокойна атмосферата в помещението. Просто се придържайте към една и съща цветова палитра, за да не изглежда разхвърляна. Цветята са друга ключова част от интериора на Котиджкор и могат да бъдат добавени чрез тапицерия, тапети или просто изобилие от истински цветя.

Модерен от средата на века

Модерните интериори от средата на века са вдъхновени от богатата дървесина и елегантния дизайн от 50-те и 60-те години. През това време домовете са фокусирани предимно върху това да бъдат място, където семейството да прекарва време заедно. Затова и мебелите се отличават с функционалност и простота, но все пак и с красив дизайн.

Повечето мебели в модерния стил от средата на века ще бъдат направени от богата дървесина, като тиково дърво, дъб и палисандрово дърво. Те носят класически вид, като същевременно са издръжливи и практични, ключова част от модерния стил от средата на века. Кожата и винилът също са често срещани материали и могат да бъдат омекотени с плюшена изкуствена кожа. Декорациите са сведени до минимум, но стилът включва смели цветове и шарки с геометрични форми – забавните акценти са задължителни.

Максималистичен

Максималистичният интериорен дизайн извежда израза „повече е повече“ до крайност. Обикновено свързван с бохо и еклектичен дизайн, наистина всичко върви с максималистичния интериор. С този стил вие сте свободни да добавяте колкото искате цветове, текстури и материали, за да създадете уютна и топла стая.

В идеалния случай ще има нотка на единство между всички различни елементи, за да не изглежда интериора разхвърлян. Но обикновено, ако подберете елементи, които харесвате, личният ви стил ще ви помогне да обедините всичко в едно цяло. Максимализмът е за смели, ярки цветове, като живи сини, богати червени и ярко оранжево. Използването на контрастни цветове може да помогне за внасяне на още повече дълбочина и създаване на естетически приятен завършек. Можете да смесвате и съчетавате традиционното с модерното, както с произведения на изкуството, така и с избраните от вас мебели. Няма истински правилен или грешен начин за максимализъм – можете да оставите личността и стила си да се развихрят.

Индустриален

Индустриалният стил успява да съчетае градския дизайн с топлина и уют, за да създаде стилен, модерен интериор. Индустриалният дизайн се отнася изцяло до материалите, които използвате. Ключова характеристика е откритата тухлена зидария с метални осветителни тела, необработено дърво и бетон и открити тръбопроводи. Индустриалните интериори могат да бъдат смекчени с правилните материали. Такива са изкуствената кожа и кадифето, стига да се придържате към индустриалната цветова палитра или ръждивочервени, наситено сини и тъмнозелени. Черното е ключов цвят в индустриалната палитра и може да се използва върху мебели, осветителни тела, кухненски шкафове и други.

Минималистичен

Минимализмът е антитезата на максималистичния интериорен дизайн. Но минимализмът не означава клиничност – става въпрос за създаване на чисто и просто пространство, което остава топло и приветливо. Все още можете да изразите своята индивидуалност с минималистична стая, но само с по-малко елементи, които са по-подбрани.

Минималистичната цветова палитра обикновено се придържа към неутрални тонове, с бели стени и тапицерия. Използването на различни текстури може да помогне да се създаде повече дълбочина и да се предотврати това да стане прекалено стерилно. А умното използване на акцентен цвят също може да внесе повече живот в една минималистична стая. Мебелите трябва да са функционални – многофункционалните мебели могат да помогнат за разчистване на пространството и да оставят място за дишане.

Баухаус

Наречен на известна немска художествена школа, стилът Баухаус е друг дизайн, който цени функцията над формата. Това обаче не значи, че се прави компромис с което и да е от двете. Bauhaus се придържа към изчистени линии и геометрични форми, с мебели със семпъл дизайн, които са практични и красиви.

Стилът Баухаус може традиционно да се смята за придържащ се към неутрални тонове, като черно и сиво, но също така обхваща ярки нюанси. Със своите връзки със света на изкуството, дизайнът на Bauhaus не бяга от живите цветове. Но пък поддържа нещата прости с основните цветове и геометричния дизайн, като кръгли маси за кафе и килими със смел графичен модел.

Средиземноморски

Средиземноморските интериори са друг географски вдъхновен дизайн, този път носещ топлината и крайбрежното усещане на страни като Испания, Гърция и Италия. Цветовата палитра обикновено включва по-топли, естествени нюанси, като теракота, морско зелено, небесно синьо и слънчево жълто. Средиземноморският интериор обикновено включва много естествени материали, като топла дървесина, керамични орнаменти, плочки и ратан. Рустик вътрешните врати са задължителни за средиземноморския интериор. Фокусът на средиземноморския интериор е да се създаде гостоприемна атмосфера, така че трябва да има достатъчно пространство за общуване, което да позволява на хората да се събират. Ако е възможно, трябва да има и външно пространство, част от дома, типично за Испания например. Ако няма такова, можете да внесете отвън с много растения и естествена светлина.

Традиционен

Традиционният интериор обединява класическите, вечни характеристики на интериорния дизайн. Стените обикновено ще бъдат боядисани в светъл, неутрален нюанс, като кремав или пясъчен, и в контраст с мебели, изработени от дълбока, богата дървесина. За тапицерията цветовата палитра се придържа към богати, но приглушени тонове, като бордо, вечнозелено и кафяво.

Има разнообразие от материали, използвани в традиционния интериор, от меки кожи, разкошно кадифе и вдъхновени от барока метални изделия. Ще има ключови акценти в цялата стая и достатъчно възможности да изразите своята индивидуалност. Но традиционните интериори не трябва да бъдат прекалено изискани или затрупани от бъркотия. Вместо това те трябва да са за създаване на вечна привлекателност и топло, привлекателно пространство.

А в SBS Design предлагаме голямо разнообразие от опции за персонализиране на вашите интериорни и екстериорни врати. Можем да направим така че вратите да паснат перфектно на избрания от вас стил! Свържете с нас сега за да преобразим заедно вашия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *