Шест креативни и необичайни приложения на старите интериорни врати

Качествените интериорни врати са от съществена важност за всеки дом или офис. Освен с чисто практичното им значение сме запознати и със силно им въздействие върху цялостната визия и излъчването на даденото помещение. Затова, въпреки че интериорната врата е дългосрочна инвестиция, е важно на при основен ремонт на жилището си отговорно да заменяме и интериорните врати с по-нови и качествени, според нуждите на дома. Тогава обаче възниква въпросът какво да правим със старите врати. Най-често хората ги правят на подпалки или ги изхвърлят, но има и по-уместно решение. В днешно време все повече се говори за рециклиране или по-скоро ъпсайклинг. Ключовият момент в ъпсайклинга е винаги да мислим за нова функция и приложение на вече неизползваеми предмети, мебели, пособия и така нататък като променяме визията им.

В частния случай с интериорните врати е лесно. Използването на стари интериорни врати (антики) като АРТ елемент в интериора може да придаде характер на помещението.

Използване на стари врати (антики) за хедборд с драматична визия

Солидна стара врата може да бъде използвана като идеален хедборд на спалня или единично легло на достъпна цена. За хедборд на единично легло най-добре се получава, когато се постави интериорна врата във вертикално положение.


За двойно легло или персон и половина, вратата може да бъде поставена хоризонтално, но ефектът обаче е в пъти по-голям, когато за хедборд на мастър леглото се използват двукрили или портални интериорни врати, поставени вертикално! Работата с цвета и текстурата на интериорната врата пък допълнително внасят характер в цялостния проект. Това наистина е шедьовър, който хваща погледите.


Използване на старата интериорна врата като гранд рамка за снимки

Най-важното за един уютен дом е той да има индивидуален характер. А какъв по-добър начин да персонализираме дома си от това да използваме снимки от семейния албум. Цяла стена, осеяна със скъпи спомени, не само изглежда чудесно, но и създава усещане за уют, особено ако снимките бъдат закачени на стената покрай вътрешното стълбище; място, което по принцип се декорира по-трудно. Особеното в случая е, че ефектът ще се загуби ако няколко рамки се наклонят на една страна. Тук идва и моментът с използването на непотребната интериорна врата като рамка за снимки. С тази хитра идея бягаме от неприятната част с използването на много малки рамки и едновременно с това създаваме цялостен и завършен Арт елемент в дома си.

Интериорните врати с остъкление са си готови рамки, в които просто може да се подредят снимките. Масивните интериорни врати пък имат друго предимство. Те могат да се използват като празен фон, на който да се твори. Или казазно с други думи, да се подредят снимките според нашите виждания и дори да се вкарат други арт елементи или рисунки.

Ето и няколко примера:


NB: Между другото, същото важи и за стартите дървени прозорци.

Интериорна врата, използвана като полица за книги или етажерка

Книгите са знание и изкуство. Защо да не ги изложим по артистичен начин върху друго произведение на изкуството? Само с минимални корекции старата интериорна врата може да се превърнат в артистична полица за книги или етажерка. Тук отново трябва да се играе с дизайна, за да се постигне търсеното излъчване за съответния дом.


Използване на интериорна врата за плот на маса

Звучи необичайно, но интериорната врата може да се превърне в идеален плот за холна маса, че дори и за маса за хранене. Внася една бохемска и артистична атмосфера в помещението и може да служи сама по себе си като произведение на изкуството.


Портманто от интериорни врати

Портмантото е много важен елемент от интериора. То е едно от първите неща, които виждат нашите гости при влизане в дома, придава характер и създава удобство. Използването на стари интериорни врати като основа за направата на портманто е широко разпространен и много ефектем трик в интериорния дизайн.


Използване на интериорни врати за функционално разделяне на пространството

Интериорните врати могат да бъдат много лесно и сполучливо използвани за създаване на декоративни стени и прегради, които визуално да разделят пространствата с различни функции. Особено полезен е този похват при малки жилища, където оптимизирането на пространството е от първостепенно значение.


Това обаче далеч не са всички начини, по които може да употребите повторно старите интериорни врати. Опциите за ново приложение на интериорните врати достигат до там, докъдето достига вашето въображение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *