Тънкостите в създаването на „rustic“ интериор

Рустик интериорът внася усещане за топлина, комфорт и непринуденост в дома ви. Има много различни начини, по които да постигнете желаният рустик интериор, включително комбиниране на стила с италиански, крайбрежен, сканди и farm house. А комбинацията се получава изключително добре понеже някои ключови елементи са общи за всички тези стилове. Независимо дали искате да създадете изцяло селска стая или просто искате да намерите някои уютни акценти, типични за така-наречения farm house стил, по-долу ще ви запознаем с основните характеристики на рустик интериора.

Естествени материали са важни

Една от основните характеристики на рустик интериора е използването на естествени материали. Дървото, камъкът и тухлата ще ви помогнат да декорирате в този стил, а възможностите за инкорпорирането на тези материали в интериора са много. От дъбови врати на вили до истинските каменни подове, покрити с плюшени памучни килими, вариантите за декорация са наистина много. А текстурираните материали ще помогнат за омекотяване на иначе твърдия камък и дърво, внасяйки уют и топлина в помещението. Ако искате да комбинирате рустик с крайбрежен стил, включете дървесина и миди; ако пък предпочитате комбинацията котидж-рустик, използвайте свежи цветя и големи зелени стайни растения.

Изберете топла, земна цветова палитра

Когато избирате цветова гама, насочете се към топли, земни нюанси. Но не си мислете, че това ви ограничава само и единствено до кафявото! Белите стени могат да осигурят просто, но прекрасно платно, което позволява на мебели и аксесоарите в стил рустик да изпъкнат. Същевременно, белите стени правят стаята и по-светла. Може също така да добавите приглушени цветове, които визуално допълват естествените материали. Салвиево зелено или пастелно ментово зелено може да се използва за контраст, като същевременно се придържате към темата за природата. Каквито и тонове да изберете, опитайте се да се придържате към една палитра. Това ще спомогне за създаването на уютна, спокойна среда, и прекрасен рустикален интериор.

Търсете тежки мебели

Големите, тежки мебели са друга ключова характеристика на рустикалния интериор. Потърсете големи дървени маси за хранене с дебели квадратни крака, дълбоки кожени дивани и тежки дървени кутии за одеяла, които могат да се използват като масичка за кафе или стойка за телевизор.

Ако конкретна стая е по-малката, потърсете по-малки мебели от масив, които няма да запълват помещението. Например, по-малък двуместен диван в наситена кафява кожа ще запази усещането за рустик, без да заема толкова много място.

Използвайте ръчно изработени и ретро аксесоари

Аксесоарите, които правят даден интериор рустикален, често са уникални. Бихте могли да намерите перфектният артикук само като обикаляте битаците или пък като отделите време, за да създадете нещо сами. Ръчно плетените кошници, дебелите плетени одеяла и ръчно изработената керамика могат да добавят нотка характер към вашия селски интериор. Състарените мебели също ще допринесат много към рустикалната атмосфера, създавайки усещане за уют. Можете също така да потърсите занаятчии, които да изработят за вас железни осветителни тела или груби дървени рамки за картини.

Тук е мястото да споменем и важността на интериорните врати. Може да постигнете желания рустик стил само и единствено като използвате в интериора подходящите вътрешни врати. Това обаче означава изработка на врати по поръчка. Свържете се с представител на SBS Design и разгледайте възможностите, за изработка на входна врата или интериорни врати по поръчка.

Добавете топли финални щрихи

Откритата камина е най-добрата фокусна точка в един рустикален интериор. Ако имате достатъчно късмет да имате открита камина в дома си, оформете я с масивна дървена рамка, каменни облицовки и инструменти от ковано желязо. Можете също така да инсталирате и слабо осветление, за да получите онова уютно усещане на открит огън.

Избягвайте лъскави пластмаси и метали

Рустикалните материали трябва да са груби и с текстура. Това е и причината да избягвате лъскавите пластмаси и метали, доколкото е възможно. Рустик интериорът не трябва да изглежда идеален и лъскав, така че не бягайте от материалите, които изглеждат малко износени. Можете да комбинирате различни грапави текстури, с възли дървета и грапав камък, омекотени с вълнени одеяла и килими от изкуствена кожа. Ако предпочитате изчистено, минималистично усещане, просто намалете различните видове текстури, които включвате във вашата стая в рустик стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *