Smart lock или Умни ключалки – струва ли си инвестицията?

В последно време така наречената концепция за “умен дом”, изразяваща се в по-голяма автоматизация на дома, навлиза с все по-големи темпове в ежедневието ни. В този ред на мисли, една от най-полезните умни джаджи е електронната или „умна“ брава. Освен функционалност, умните брави придават и стил на входната врата. Нещо повече, те са изключително удобни за ползване, понеже работят с Wi-FI/Bluetooth и домашни асистенти, като Google Home и Amazon Alexa. В допълнение към функционалността е важно да споменем и външния им вид. Те са направени в най-различни размери и форми, които да удовлетворят различните вкусове.

Но струва ли си да преминете към такъв тип умно заключване? Научете отговора на въпроса в този блог пост.

Какви са предимствата на умните брави?

Чувството да си опипваш джобовете в търсене на ключовете без да ги усещаш е ужасно. Обзема те една паника … И така, очевидно преимущество на умните брави е премахването на ключа от уравнението. Вече няма да ви се налага постоянно да се чудите къде сте го оставили и дали не е попаднал в чужди ръце. Предимствата на умните ключалки обаче не се изчерпват с това.

Smart lock – за по-голямо удобство

Идеята на умното заключване е да направи живота ви по-лесен. Това става чрез функции като отдалечен достъп и гласов контрол. Вече почти всички умни ключалки могат да бъдат управлявани посредством безжична интернет връзка. Обикновено това става чрез малко устройство, което свързва ключалката с домашната ви Wi-Fi мрежа. Веднъж свържете ли ключалката, може спокойно да я използвате за да заключите и отключите вратата си отвсякъде. Трябва само да имате връзка с интернет. Дори забързаните сутрини няма да са проблем. Ако забравите да заключите, умната ключалка ще ви изпрати известие, че вратата у вас е останала отключена. Имайки отдалечен достъп, лесно може да заключите, без да се притеснявате от последствията.

Добро първо впечатление

Не е задължително смарт брава за врата да бъдат грамадни и с някаква причудлива форма. Всъщност, сега умната ключалка може дори да изглежда на външен вид като обикновена ключалка. Единствената разлика е, че се отваря само при команда, без използването на физически ключ. Други модели пък се поставят от вътрешната страна на вратата и използват заключващия механизъм на бравата ви. Така екстериора на входната врата остава непроменен.

Идеята е, че винаги може да намерите умна ключалка, която да отговаря на изискванията ви за сигурност и външен вид.

Пълен контрол на достъпа

Ако притежавате инвестиционен имот, който отдавате под наем през платформа като AirBnb или Booking, имате домашна помощница, или просто искате да пуснете приятел или съсед да разходи кучето или да нахрани котката, смарт бравата за врата е страшно полезна.

Отворена входна врата с ключ в ключалката

С наличието на умни ключалки вече няма нужда да правите физически копия на ключовете си и да ги криете под саксията пред вратата … Умната ключалка ви позволява да направите дигитален ключ. С него дори да ограничите времето, в което този ключ може да бъде използван, за да пусне някой в дома ви. Например, може да позволите на човек да влезе в дома ви само в понеделник и петък между 14:00 и 16:00 часа.

Някой умни ключалки дори могат да бъдат настроени да заключват вратата ви автоматично след определено време. Или пък когато мобилният ви телефон не в близост до ключалката. А ако се чувствате достатъчно комфортно да премахнете изцяло ключа от уравнението, има умни ключалки са направени да работят с пин код.

В крайна сметка, струва ли се умната брава?

Умните брави не са за всеки от гледна точка на факта, че те представляват нещо ново, особено за нашата действителност. И както с всяко ново нещо, човек трябва първо да свикне с тях. Те не са и перфектно решение. Производителите на тези устройства е трябвало да се справят с проблеми във връзката на умните ключалки с интернет и да подобрят издръжливостта им. Все пак, устройствата стават все по-добри, а хилядите петзвездни отзиви говорят достатъчно за качествата им. Та ако търсите стилен и умен начин да направите ежедневието си малко по-простичко, умните ключалки могат да ви бъдат в голяма полза.

2 thoughts on “Smart lock или Умни ключалки – струва ли си инвестицията?”

  1. Добре изглежда,но ако човек с клаустрофобия си е в къщи и има проблем с интернета какво прави? Има ли начин да си отвори?

  2. За да използвате смарт бравите не е задължително да имате интернет. Бравите се отключват с пръстов отпечатък, цифров код, чип, магнитна карта – все функции не изискващи интернет. Тези функции се запаметяват при монтирането на бравата. Интернет ви помага, за да дадете достъп до жилището си, ако не сте в него – на близък, на приятел – като му изпратите код за достъп. Използват се различни приложения на телефона. Вратата от вътрешната страна се отваря само с натискане на бравата. Може тук да прочетете повече информация : https://ebrava.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *