🌳 7 Интересни факта за дърветата, които може би не знаете

SBS Design специализира в производството на интериорни и екстериорни врати от MDF. Като голям производител, който държи на качеството, ние живо се интересуваме от свойствата на дървесината. Но освен в производството на врати, дървен материал се използва и в мебелната индустрия, като по-голямата част от мебелите в домовете и офисите ни са направени от дърво. Тук говорим за умопомрачителни количества. Например, всяка година само IKEA използва 1% от произведената дървесина! В този ред на мисли, в сферата на производството на врати ценим всичко, което ни дават дърветата, и се стремим всячески да ги опазим!

Затова в следващите редове бихме искали да ви запознаем с 7 изключително интересни факта за дърветата, които може би не знаете.

#1 Най-голямото (като обем) дърво

Генерал Шърман (General Sherman) е гигантска секвоя, която се намира в национален парк “Секвоя”, в Калифорния, САЩ. Със своите “едва” 83 метра, то не е най-високото дърво, но обиколката на най-дебелата част на стъблото му е невероятните 31,3 метра! Това, което прави Генерал Шърман първенец, е обемът му. Сметките показват, че обемът на стъблото му е 1487 кубични метра, което го прави най-голямото познато дърво по обем в света.

Макар в момента Генерал Шърман да е най-голямото по обем дърво, в историята са се срещали и по-обемни представители от същия вид. Учените смятат, че през 40-те години на миналия век е било отсечено дърво на име Кранъл Крийк (Crannell Creek), което е било някъде между 15 и 25% по-обемисто.

#2 Най-високото дърво

Дървета Секвоя

Най-високите дървета са отново представителите на вида Секвоя. Те често достигат височина до 90 метра, което само по себе си е впечатляващо. Но сред всички тях има едно дърво на име Хиперион (Hyperion), което кара останалите да изглеждат като джуджета. Открито през 2006 година, дървото Хиперион е висок колосалните 115.7 метра.

Други гиганти, които почти стигат Хиперион са Хелиос – 114.1 метра, Икар – 113.1 метра и Дедал – 110.8 метра. Точното местонахождение на повечето от тези гиганти се пази в тайна с цел те да бъдат опазени от вандалски прояви.

За сравнение, по последни данни, най-високото дърво в България е Смърч и се намира в Рила, а височината му е 56 метра.

#3 Най-старото дърво

Според американската база данни Oldlist, събираща информация за най-старите дървета в света, дървото първенец е Pinus longaeva (семейство Борови), на име Матусал (Methuselah). Според учените, дървото е на цели 4850 години и се намира в окръг Иньо, щата Калифорния. През 2010 година за кратко първенец по възраст става друго дърво от същият вид. Смята се, че тогава е било на 5062 години, но не е било възможно тази възраст да бъде потвърдена и от 2017 година Матусал отново заема първото място.

Най-старото дърво в България, пък се намира в село Гранит. Гранитският дъб, както е познато дървото, е на възраст от около 1650 години, което ще рече, че е израсло преди прабългарите да се заселят на територията на днешна България. На втора място е далеч по-разпознаваемата Байкушева мура, която е на около 1300 години.

Интересен факт: Дърветата са най-старите живи организми на земята. Те никога не умират от старост.

#4 Дърветата не са съществували в първите 90% от историята на Земята

Земята е на възраст от около четири и половина милиарда години, но растенията най-вероятно са се появили преди около едва 470 милиона години. Най-вероятно първите растения са били мъхове и лишеи без дълбоки корени. 50 милиона години по-късно на Земята се появяват и първите съдови растения (познати още като висши растения). Те имат съдови тъкани, което им позволява да разпределят хранителните вещества по-добре и да растат по-високи. В следващите няколко десетки години, обаче растенията остават сравнително ниски с максимална височина от около метър.

За това пък през същия период на Земята са се срещали видове плесени от мистериозния род Прототаксити. Според учените, тези плесени са имали наистина впечатляващи размери – стъбло широко около 1 метър и височина от около 8 метра. Учените дълго време спорят за това какво точно са Прототакситите, но изследване от 2007 слага края на дебатите и потвърждава, че Протакситите не са дървета, а плесен.

#5 Някой дървета отделят химични елементи

Дървета на пръв поглед изглеждат пасивни и беззащитни, но те си имат специфични защитни механизми, които да ги пазят от паразити. Някой видове могат да отделят химични елементи, които да борят насекоми, хранещи се с листа. Нещо повече, установено е, че дърветата могат да предават химически сигнали по въздуха с цел да “предупредят” други дървета за наближаваща атака от насекоми. Проучванията показват, че много дървесни видове и други растения стават по-устойчиви на насекоми след като получат такъв сигнал.

Интересно е да отбележим, че тези химични сигнали могат да предават информация и на други видове. Например, доказано е, че някой дървета привлият хищници и паразити, които се хранят с вредните за дървото насекоми. В общи линии, чрез химични сигнал дървото вика подкрепления, които да се справят с вредителите. Изследване от 2013 година показва, че ябълковите дръвчета, които са нападнати от гъсеници изпускат химикали, които привличат птици, хранещи се с гъсеници.

#6 Дърветата могат да си делят хранителни вещества

Като повечето растения, дърветата имат симбиотична връзка с микоризни гъби, които живеят по корените им. Тези гъби помагат на дърветата да абсорбират повече вода и хранителни вещества от почвата, а растението дава на гъбите захари, отделени при фотосинтезата. Последните изследвания показват, че микоризната система работи като подземна мрежа и то в доста голям мащаб – твърденията са, че такава мрежа свързва дърветата в цели гори.

Всичко това до голяма степен напомня на блокбъстъра “Аватар”. На спътника “Пандора”, където се развива действието във филма, всички живи организми са свързани. Те комуникират помежду си и споделят ресурси, чрез “електро-химическа комуникация между корените на дърветата.” В реалността, както се оказва, може би има нещо, което до голяма степен наподобява процесите във флората, описана във филма.

В продължение на десетилетия учените се опитват да установят на какво е способна тази гъбична мрежа. Всичко започва през 1997 година, когато Сузан Симард от Университет на Британска Колумбия открива едно от първите късчета доказателства. Тя показва, че дъгласовата ела и брезата могат да прехвърлят помежду си въглерод чрез гъбния мицел. Оттогава други учени са доказали, че растенията могат по същия начин да обменят азот и фосфор.

Гъбите свързват дървета, намиращи се на малко разстояние едно от друго, оформяйки огромна платформа за комуникация и споделяне на ресурси, която обхваща цели гори. Сузан Симард открива, че тези мрежи свързват по-стари и големи централни дървета (или дървета “майки”), които вероятно са свързани със стотици по-малки и млади дръвчета около тях.

#7 Дърветата ни помагат да дишаме не само като отделят кислород

Пътен възел в града с множество дървета наоколо

Учените смятат, че при фотосинтезата на фитопланктона (малки растителни организми, които живеят на повърхността на океана) се отделя между 50 и 85% от кислорода в атмосферата на Земята. Дърветата също допринасят като отделят кислород, но количеството, което те отделят, не е ясно. Различни източници твърдят, че напълно развито, широколистно дърво отделя достатъчно кислород за да дишат 2 до 10 човека в продължение на година. Според други обаче, количеството отделен кислород е значително по-малко.

Но дори без да вземаме предвид количеството отделен кислород, дърветата имат куп други ползи за хората. Те са източник на храна, спират ветровете, дори могат да предотвратят свлачища и наводнения. Но може би едно от най-полезните им действия е пречистването на замърсения въздух в градовете. В световен мащаб, повече от 3 милион души умират в следствие на болести, причинени от замърсен въздух. До 2050 година, броят им може да достигне до над 6 милион. Дърветата в градската среда могат да помогнат до голяма степен, като намалят замърсяването на въздуха с фини прахови частици и буквално да спасят човешки животи.

Хареса ли ви статията ни? Ако отговорът е „да“, четете още в блога ни. И докато сте на сайта ни, вижте разнообразието от интериорни и екстериорни врати, SBS Design може да изработи по поръчка за вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *